TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK bütçesinin müzakereleri dün itibariyle başladı. AK Parti Düzce milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ayşe Keşir müzakerelerde söz olarak AK Parti dönemindeki üniversite alanındaki eğitim politikalarına değindi.

“ARTIK HER İLDE ÜNİVERSİTEMİZ VAR”

Başta kız çocukları olmak üzere dezavantajlı kesimler için eğitim önemli bir fırsat eşitliği aracı olduğunu ifade eden Keşir, “Bugün geçmişte hem kılık kıyafet nedeniyle hem de özellikle üniversite eğitiminin erişilebilir olamaması nedeniyle çünkü çok sınırlı sayıda üniversite vardı ve kız çocukları kendi bulundukları şehirlerin dışlına gidemiyorlardı. Ve bugün 207 üniversitemiz var, her ilde bir üniversitemiz var artık” dedi.

“KIZ ÇOCUKLARINDA ÜNİVERSİTELEŞME ORANI YÜZDE 49’A ULAŞTI

Üniversiteye başladığı 1985 yılında kız çocuklarının üniversiteleşme oranı % 7 olduğunu aktaran Keşir, “Bugün baktığınızda sanki milattan öncesini anlatıyor gibi anlatıyoruz o rakamları. Her 100 kız çocuğundan sadece 7’si üniversiteye gidebiliyordu. Bugün bu oran % 49. Eğitim alanında bugün yapıp yarın sonuç alamazsınız. 10 yıllık projeksiyonların yapılması lazım. Bu oranı görmezden gelmemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“AK PARTİ ÖNCESİ EĞİTİMDE VESAYET VARDI”

Zaman zaman eğitim politikaları yönünde AK Parti içerisinde özeleştiri de yaptıklarını dile getiren Keşir, “Ama şu perspektiften bakmazsak büyük bir yanlış yaparız. AK Parti öncesi eğitim üzerinde büyük bir vesayet vardı. 2002’den bu yana bu vesayetçi anlayı ortadan kaldırıldı. Kat sayı uygulaması dahil, başörtü yasakları dahil AK Parti döneminde ortadan kaldırıldı. Özelikle meslek liselerindeki kat sayı uygulamaları, 28 Şubat döneminde mağdur olan öğretmenlerin tekrar görevlerine dönebilmeleri son derece önemli gelişmeler” cümlelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN