29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Düzce Üniversitesi'nde program düzenlendi. Programa konuşmacı olarak katılan Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit'te “Cumhuriyet ve Hukuk “ konulu konferans düzenledi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa Garnizon Komutanı Albay Sabahattin Toprak, ll Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, Ak Parti İl Başkanı Fevai Arslan, Düzce Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Baro Başkanı Ali Dilber, Düzce Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Haluk Velioğlu ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu konferans öncesi yaptığı konuşmasında, cumhuriyetin 85. yıl dönümünün kutlandığı şu günlerde üniversite öğrencilerini, Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit'in vereceği “Cumhuriyet ve Hukuk” konulu konferans ile bir araya getirdiklerini belirterek, “ Batıda hukuk teorilerinin ortaya çıkmaya başlaması son dönemlerinde Osmanlı İmparatorluğu'nu da etkilemiştir. Üçüncü Selim ve İkinci Mahmut dönemlerinde başlayan yenilik hareketleri Tanzimat Fermanı sırasında da idari ve ticari hukuk gibi alanlarda gelişmelere yol açmıştır.” dedi.

Öğrencilerle biraraya gelerek onlara cumhuriyetin kuruluşundan bu güne kadar hukuk alanında yaşanan gelişmeleri anlatan Ekrem Yiğit “ Bütün varlığını ortaya koyarak Türkiye Devleti'ni kuran ve diğer devrimleri ile birlikte hukuk devrimlerini de gerçekleştiren Ulu Önder Atatürk'ten sonra bize düşen görev Atatürk'ün diğer devrim ve ilkelerini de göz önüne alarak onun hukuk devrimlerini yaşatmak ve geliştirmek olmalıdır.”şeklinde konuştu.

Hukukun bir toplum bilimi olduğunu da belirten Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, “Toplum, yapısı gereği sürekli değişim ve gelişim arz etmiştir. Hukuk kuralları da toplum ile birlikte değiştiği ve geliştiği takdirde fonksiyonlarını yerine getirebilir. Aksi takdirde ölü kurallar olarak kalmaya mahkumdur. Asli görevimiz toplumun ve ülkenin sosyal değişim ve gelişimini yakından izleyerek gelişimini engelleyen ve sosyal yapısına uymayan kuralları belirlemek, onların yerine toplumu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracak kuralları ve yolları bulup göstermektir. Bu amacı gerçekleştirmek için ise durmadan çalışmak ve Atatürk'ün çizdiği yoldan gitmemiz lazım. Onun yaptığı devrimlerden ilham alarak ilerlemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından Rektör Şerifoğlu tarafından Ekrem Yiğit'e bir plaket verildi.