Düzce Üniversitesi; Bilgi İşlem Daire Başkanı Prof. Dr. Resul Kara, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şule Ay ile Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü Öğretim Üyesi ve Uzaktan Eğitim Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arafat Şentürk, uzaktan eğitim hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Hazırlanan eğitim materyallerinin oluşturulan platformlara yüklendi

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsü tedbirleri kapsamında ülkemizde uzaktan eğitim modeline geçildi. Bilgi İşlem Daire Başkanı Prof. Dr. Resul Kara, Bilgi İşlem daire Başkanlığı olarak yaptıkları altyapı çalışmalarıyla Düzce Üniversitesi’nin uzaktan eğitim modeline hazır hale getirildiğini söyledi. Hazırlanan eğitim materyallerinin oluşturulan platformlara yüklendiğini ifade eden Prof. Dr. Resul Kara, öğrencilerin bu dönemi sorunsuz bir şekilde atlatabilmesi için gerekli hassasiyetin gösterildiğini vurguladı.

Avantajları ve dezavantajları

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şule Ay ise; "Etkili Uzaktan Eğitim Yöntemleri”ni anlatarak yapılması gerekenlere dikkat çekti. Uzaktan eğitimin avantajlarının ve dezavantajlarının olduğunu söyleyerek açıklamalarına başlayan Ay, uzaktan eğitimi gerçekleştirirken, öğrencinin sorumluluk alma, motivasyon, öz düzenleme gibi becerileri yüksekse uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime göre daha başarılı olacağını vurguladı. Ancak bu dönemde öğrencilerin isteği ile değil zorunlu olarak uzaktan eğitime geçildiğini söyleyen Ay, bu zorunlu uzaktan eğitim döneminde öğrencilerin deneyim eşiğinin olmamasının bir dezavantaj olarak karşımıza çıkabileceğini dile getirdi.

“Teknolojinin bir amaç değil araç olduğunun unutulmamalı”

Bu dezavantajlı süreçleri avantajlı duruma çevirebilmek için ilk olarak yapılması gerekenin öğretim süreçlerinde öğretim materyali tasarlarken, nasıl öğrenirler sorusu ile tasarlama yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Şule Ay, öğrenmeyi sağlayabilmek için öğrencilere birden fazla seçenek sunulması gerektiğinin altını çizdi. Teknolojinin bir amaç değil araç olduğunun unutulmaması üzerinde duran Ay, “Bu süreçte teknolojiyi ne kadar iyi kullandığınız önemli değildir. Önemli olan en az teknoloji ile öğrenme materyallerini öğrencilere ulaştırabilmek ve katılımcı bir eğitim modeli sunabilmektir. Sunulan öğrenme materyalleri ile öğrencilerin düşünme becerilerini harekete geçirebilmektir. Ayrıca çoklu ortam materyalleri kullanımında materyal kullanımına dikkat edilmesi gerekir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.