Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) arasındaki ''Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü'' imza töreni, Şişli Endüstri Meslek Lisesinde düzenlendi.
Çubukçu, , dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'de karşılaşılan en büyük sorunların başında sektörün yeterli nitelikte ve sayıda eğitimli, belgeli teknik eleman bulamaması geldiğini söyledi.
Bakanlığın bu ihtiyaca yönelik olarak mesleki ve teknik eğitimde fiziki altyapının iyileştirilmesi, kalitenin yükseltilmesi ve eğitime erişimin artırılması yönünde çalıştığını anlatan Çubukçu, 2002-2007 yılları arasında AB ile iş birliği içerisinde üniversiteler ile TİSK başta olmak üzere TOBB, TESK, Türk-İş, Hak-İş gibi sosyal paydaşların katkı ve katılımıyla ''Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'' ile ''Mesleki ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu'' adlı projelerin hayata geçirildiğini kaydetti.
Nimet Çubukçu, her iki projeyle mesleki ve teknik eğitimin modüler olarak sektörün beklentilerine göre yeniden yapılandırıldığını vurguladı.
Başta AB ülkeleri olmak üzere tüm ülkelerin mesleki ve teknik eğitime önem ve öncelik verdiğini belirten Çubukçu, şöyle devam etti:
''Bundan 10 yıl önce Lizbon'da düzenlenen Avrupa Konseyi toplantısında bilgi temelli sürdürülebilir ekonomik büyümeye sahip bir Avrupa'yı 2010 yılına kadar oluşturmak hedefi koyan ülkeler, sürekli bu hedeflerini geliştirmekte ve çıtayı daha yükseklere taşımaktadırlar. 12 Mayıs 2009'da Brüksel'de toplanan AB Eğitim, Gençlik ve Kültür Komisyonu da 2020 yılına kadar yapılacak çalışmaların çerçevesini çizmiştir. Bunlar, hayat boyu öğrenim ve hareketlilik, eğitim öğretimin kalitesinin ve etkinliğinin artırılması, eşitlik, sosyal uyum ve aktif vatandaşlık, eğitimin her kademesinde girişimcilik, yenilik ve yaratıcılık bilincinin güçlendirilmesidir. Bakanlık olarak tüm bu gelişmeleri yakından izliyoruz. Ülkemizin önde gelen sektör, kurum ve kuruluşları yanında AB, Dünya Bankası, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İspanya, İngiltere gibi ülkelerle de iş birliği içinde çalışmalarımız devam ediyor.''
Ülkelerin kalkınmaları ve rekabette üstünlük sağlamalarının; sanayi, tarım, inşaat ve hizmet sektörlerinde daha fazla üretimle gerçekleşeceğini belirten Çubukçu, iş dünyası ile eğitim kurumlarının iş birliği içerisinde olmasının önemine işaret etti.