İçişleri Bakanlığı son verilerine göre; 150 Suriyeli'nin yaşadığı Düzce'de Suriyeli öğrencilere sağlanan imkânlardan velileri haberdar etmek ve bu konuda farkındalığı arttırmak amacıyla il içinde tanıtım ve yönlendirme etkinlikleri yapılacak.

Yapılan düzenlemeye göre, Türkçe bilen Suriyeliler'den halk eğitim merkezlerinde "Türkçe Seviye A1" programını almış olmaları veya okuma yazma 1´inci kademe seviye tespit sınavından başarılı olmaları şartıyla, doğrudan boş kontenjanı bulunan okulların Anadolu Meslek Programı 9´uncu sınıfa kayıtları yapılacak. Geçici koruma altında bulunan Suriyeli öğrencilerin meslekî ve teknik anadolu liseleri, meslekî ve teknik eğitim merkezleri ile çok programlı anadolu liseleri, açıköğretim liseleri, meslekî açıköğretim lisesi ile meslekî eğitim merkezlerine kayıt işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirleyen yazı Düzce'ye de gönderildi. Bu kapsamda, geçici koruma altında bulunan en az 10 Suriyeli öğrenci ile sınıf açılabilecek. Başvuru sayısının fazla olması durumunda ise her sınıfta öğrenci sayısı 34´ü geçmeyecek şekilde planlama yapılacak. Öğrenci sayısının az olması durumunda eğitim bölgesi içindeki talepler birleştirilerek değerlendirilebilecek. Bu durumda hangi okulda birleştirme yapılacağı il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenecek.

Geçici koruma altında bulunan ve Türkçe bilmeyen Suriyeli öğrencilere yönelik ise Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile kabul edilen mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu teknik ve Anadolu meslek programları 9´uncu sınıf haftalık ders çizelgesi uygulanacak.

Çıraklık programına kayıtlar

Anadolu meslek programına kaydedilemeyenler ile meslekî açıköğretim lisesine kayıt olmak istemeyenler ise çıraklık eğitimine ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde meslekî eğitim merkezlerine yerleştirilecek.

Haber; C. ÜSTÜNER