Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla “meslekî eğitimde istihdam yaratıcı tedbirler“ kapsamında hazırlanan yasa taslağı, Başbakanlık'a gönderildi.

İstihdam garantisi veren özel sektöre destek

"Meslekî eğitimde reform" olarak tanımlanan yasa değişikliği, çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak meslekî eğitime ilişkin esasları düzenleyen 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu´nda pek çok değişiklik öngörüyor. Buna göre, istihdam garantisi veren her özel sektör, özel meslek lisesi açıp, devletten teşvik alarak, kendi iş gücünü kendi yetiştirebilecek.

Meslek öğretmenlerine yeni istihdam alanı

Kanuni düzenlemeyle açılacak özel meslek liselerinde meslek ve genel kültür öğretmenlerine de yeni bir çalışma ortamı sağlanmış olacak.

Stajyerlere maaş zorunluluğu getiriliyor

Yasa değişikliğinde, özel sektörde işgücünün arttırılması ve meslek liselerinin özendirilmesi için bir takım tedbirler de yer alıyor. Meslekî Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin son sınıfta yaptıkları stajlara en az asgari ücretin yüzde 30´u kadar maaş zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda, öğrencilerin stajlarındaki maaşlarının 3´te 2´si devlet, 3´te 1´i de özel sektör tarafından ödenecek.

Meslek sınavı yapılacak

Bu okullarda okuyan öğrencilerden, stajlarının ardından meslekî eğitim bilgi ve birikimlerini ölçmek amacıyla yapılacak sınavı geçenlere lise diploması verilecek. Yeni mevzuatla, anadolu meslek lisesi öğrencilerinin son sınıfta haftada 3 gün beceri eğitimi aldıkları özel sektöre de pek çok kolaylık getiriliyor. Beceri eğitimine gönderilen öğrencilere en az asgari ücretin yüzde 30´u kadar maaş ödenecek. Öğrencilerin maaşlarının 3´te 2´si devlet, 3´te 1´i özel sektör tarafından karşılanacak. Diğer yandan yeni düzenlemeyle, meslek lisesine kayıt olan öğrenciler, 10´uncu sınıftan itibaren iş kazası risklerine karşı devlet tarafından zorunlu sigorta kapsamına alınacak. Ayrıca düzenlemede, çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınıyor.

Haber:C.ÜSTÜNER