Pandemi nedeniyle sıkıntılı geçen 2019 – 2020 eğitim öğretim yılının ardından 2020 – 2021 eğitim öğretim dönemine hazırlanan okullar, yeni dönemde özellikle pandemi nedeniyle sıkı tedbirler alarak hazırlıklarını tamamlıyor.

Düzce’de eğitim veren Düzce Özel Mimar Sinan Teknoloji Koleji ve Düzce Özel Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’de bu okullardan ikisi. Öncü Haber’e kapılarını açan Düzce Özel Mimar Sinan Teknoloji Koleji, okul müdürü Metin Zorlu ve öğretmenlerinden okul hakkında bilgiler aldı.

Düzce Özel Mimar Sinan Teknoloji Koleji Okul Müdürü Metin Zorlu, 3 yıldır Düzce’de eğitim veren okulun, 72 derslik ve 1728 kontenjana sahip olduğunu, okul kurucuları Maksut Balta ve Mehmet Doğan’ın öncülüğünde yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlar neticesinde Düzce ve bölgeye en faydalı olacak iki bölüm olan Makine ve Elektrik – Elektronik bölümlerinde eğitim verdiklerini dile getirerek şunları söyledi. “Okulumuzda sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu temel bölümlerden makine teknoloji bölümü, elektrik ve elektronik bölümü mevcut. Makina teknoloji alanında birçok dalı var ama yine sanayi sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu; CNC dediğimiz bilgisayarlı makine imalatı, mekanik bakım onarım dalı ve bir de bilgisayar destekli  makine ressamlığı dalı mevcut. Elektrik ve Elektronik bölümünde de Pano Montörlüğü ver Tesisat Teknolojisi bölümleri bulunmaktadır.”

Zorlu, fiziki ve teknolojik donanım olarak, Türkiye’de benzer  özel okullar arasında ilk 5’in içinde olduklarını ifade ederek, okullarından mezun olan öğrencilerin iş hayatlarına atıldıklarında zorluk yaşamayacaklarını, Türkiye’de ve bölgede bulunan ara eleman açığına doğrudan hitap eden nitelikte öğrenciler yetiştirdiklerin dile getirerek şu ifadelere yer verdi. “Okulumuzu bitirir bitirmez ihtiyaç duyulan seviyede teknolojik bilgiye sahip olup, sanayi sektöründe de kendilerine yer bulabilmektedirler. Şu ana kadar mezun olan öğrencilerimizden boşta olan hiçbir öğrencimiz yok.”

Okulda hangi öğrencilerin eğitim görebileceği ile ilgili olarak bilgiler veren Metin Zorlu şunları söyledi. “Bu yıl ortaokul 8. Sınıfı bitiren öğrencilerimiz mezun oldukları takdirde bizim okulumuza kayıt olabilir. Ayrıca geçen yıl mezun olmuş olup da farklı okulların 9. Sınıfta okuyup sınıfını geçen öğrenciler veya 9. sınıf ve 10. Sınıf tekrarı almış  öğrenciler okulumuza kayıt olabilirler.”

Düzce Özel Mimar Sinan Teknoloji Koleji Makine Bölümü Alan Şefi Öğretmeni Mesut Baran, sanayi sektöründe ihtiyaç duyulan ara elaman açığına doğrudan hitap eder nitelikte öğrenciler yetiştirdiklerine vurgu yaparak şunları söyledi. “Buradan mezun olduktan sonra kendilerini iki tane ayrı kulvar bekliyor. Birincisi fabrika da çalışabilirler, ikincisi üniversitelerde eğitime evam edebilirler. Fabrikalarda kendi alanlarında, CNC, makine bakım onarım elemanı olarak çalışabilirler, üniversite de ise makine mühendisliğinde, iş kalıplarında, çeşitli konstrüksiyon dallarında eğitim görebilirler.”

Düzce Özel Mimar Sinan Teknoloji Koleji Elektrik-Elektronik Bölümü Alan Şefi Öğretmeni Muhammet Aydemir bölümün geleceği ile ilgili olarak elektrik-elektronik alanının sürekli gelişen ve değişen bir alan olduğunun altını çizdiği konuşmasında,  bu bölümün ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayarak söyle konuştu. “Bizim okulumuzu tercih edecek öğrenciler ileride iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağını söyleyebilirim. Elektrik bölümü olarak 7 adet elektrik  atölyemiz bulunmakta olup, bu atölyelerde son sistem aletler ve  materyaller mevcuttur. Bizler eğitim öğretimin yanında boş vakitlerimizde öğrencilerimiz ile birlikte projeler üretmekteyiz. Öğrencilerimiz bu projelerle yarışmalara katıldı. Amacımız daha fazla proje üreterek eğitim ve öğretime  katkı yapmaktır.”

Düzce Özel Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Okul Müdürü Ahmet Koçbay, özelikle pandemi döneminde sağlık sektöründeki durumun, okullarının öğrenci ve veliler tarafından tercih etme noktasında pozitif etki edeceğini düşündüklerini dile getirdiği konuşmasında, yine pandemi sürecinde okullarından mezun olan 30’a yakın öğrencinin Düzce’de bulunan çeşitli sağlık kuruluşlarında görev aldığını söyledi. Koçbay konuşmasını şöyle sürdürdü. “Okulumuzun Düzce ilinde tek özel sağlık meslek oluşu da ayrı bir değer bence. Velilerimizin bunu iyi değerlendirerek kısa yoldan öğrencilerimizin hayata atılışı açısından önemli buluyorum. Velilerimizi her zaman bilgilendirme açısından okulumuzda bekliyoruz. Özelikle son dönemde öğrencilerimizin devlet sektöründe üniversitelerde yerleşmeleri bizi çok mutlu etti.”

Okullarına kayıt yaptırabilecek öğrencilerin kimler olabileceğini anlatan Koçbay şöyle konuştu.”8. sınıfı bitiren her öğrenci müraacat edebilir. Genelde toplumda hemşire denildiği zaman kız öğrenci akla gelir ama erkek öğrencilerimizin de hemşire olma şansı var. 8.sınıfı bitiren her öğrenci gibi çeşitli meslek liselerinde veya Anadolu liselerinde 9.sınıfını okuyup sınıf tekrarına düşen öğrencilerimizde gelip müracaat edebilirler. Yalnız 10. sınıfında ilk 1 ayı içinde bu müracaatların olması gerekiyor. 9. Sınıftan 10. sınıfa geçen öğrenciler de tercih edebilir. 11 ve 12.sınıflarda nakil maalesef yok. Sadece sağlık meslek liselerinden 11-12. sınıflarda nakil öğrenci alabiliyoruz.”

Özel Düzce Anadolu Sağlık Meslek Lisesi meslek dersi öğretmeni ve Alan Sorumlusu Ayşegül Tekeoğlu, kurumda 7 yılı tamamladığını, sağlık hizmetleri ve sağlık bakım teknisyenliği olmak üzere iki bölümde eğitim verdiklerini dile getirerek şöyle konuştu. “Düzce’de tek özel sağlık meslek lisesiyiz. Şu ana kadar yaklaşık 600 öğrenci mezun olarak çoğu sağlık sektöründe görev yapmaktadır. Halen 400’ün üzerinde bir öğrenci sayısıyla eğitime devam ediyoruz.  Mezunlarımızı  yakından takip ediyoruz. İşe yerleşmeleri konusunda, üniversiteye hazırlık ve üniversiteyi tercihleri konusunda düzenli rehberlikler yapılıyor.  Klinik destek hizmetleri adı altında, üniversitelerde sağlık bakım elemanı adı altında kadrolarını açıp sağlık elemanı almaya başladılar. Mezun öğrencilerimiz de il içinde ve dışındaki hastane ve sağlık merkezlerinde  çalışmaktadır.”

Tekeoğlu, öğrencilerin neden Özel Düzce Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’ni tercih etmesi gerektiği sorusuna şöyle yanıt verdi. “Düzce’de tek özel sağlık kolejiyiz. Öğrencilerimiz okulumuza geldiği zaman uzman eğitim kadrosunun elinde 12.sınıfa kadar eğitiliyorlar ki ve 12. sınıfta biz onları üniversite hastanesi, devlet hastanesi yine özel tam teşekküllü hastanelerde beceri eğitimi için  staja gönderiyoruz ve  orada 1 ay geçtikten sonra çok çabuk adapte olduklarını görebilirsiniz. Son derece kendi sorumluluklarına hakim, bilinçli, ne istediğini bilen birer insan silüetiyle karşılaşıyorsunuz. O yüzden bence öğrenciler bu okulu tercih etsinler.”