“İnsanlık var olduğu sürece önemini hiçbir zaman yitirmeyecek bir sektör”

Aşçılık eğitimi alan öğrencilerin, iş ve kariyer hayatlarında sahip olacakları avantajlara değinen Dr. Öğr. Üyesi Nejla Özmen, “Aşçılık programında ön lisans eğitimi alan öğrencilerin sahip oldukları en önemli avantaj, insanlık var olduğu sürece önemini hiçbir zaman yitirmeyecek bir sektör olan yiyecek-içecek alanında yetkinlik sahibi olmalarıdır. Günümüz dünyasında teknoloji geliştikçe, belirli meslek gruplarının yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalması, gıda alanı için pekte mümkün görünmemekte ve aksine sektörün bu süreçte ciddi dönüşümler sağlayarak, alanında yenilikçi bakış açılarını geliştiren ve kullanan nitelikli kişilere olan ihtiyacını sürekli arttırmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Üniversite mezunu birçok gencin yaşadığı iş bulma ve deneyim problemlerini yaşamayacak”

Dr. Öğr. Üyesi Özmen, “Aşçılık programından mezun olan öğrencilerin iş ve kariyer hayatlarında sahip olacağı diğer bir avantajın ise, üniversite mezunu birçok gencin yaşadığı iş bulma ve deneyim problemlerini yaşamayacak olmalarıdır. Henüz öğrenci iken sektörün istediği niteliklerde bir personel olarak kendilerini yetiştirip iş arayan değil, aranan bir personel vasfı kazanacak olmalarıdır. Ayrıca Aşçılık programında ön lisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Gıda Mühendisliği bölümlerinde yer alan lisans programlarına dikey geçiş yapabilme fırsatını da yakalayabilecektir.” şeklinde konuştu.

Programı tercih edecek öğrencilerin kişisel özellikleri

Programı tercih edecek öğrencilerin başarılı olabilmesi için merak eden, araştıran, okuyan, estetik ve düzen algısı yüksek olan, ekip çalışmasına yatkın bireyler olması gerektiğine işaret eden Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi; yaratıcı ve yenilikçi, eleştirilere açık, iletişim becerileri güçlü, disiplinli ve en önemlisi temizlik bilici gibi özelliklerin bir kısmına sahip olan öğrencilerin sadece bu programda değil, program sonrası iş ve kariyer hayatlarında da başarılı birer şef olabileceklerini sözlerine ekledi.

Donanımlı uygulama mutfağına ve sunum teknikleri için restoran alanına sahip

Aşçılık programının, genç ve dinamik bir akademik kadroya sahip olduğunu belirten Özmen, sadece bölüme ait dersliği, donanımlı uygulama mutfağı ve sunum teknikleri için restoran alanı ile tüm altyapı olanaklarının öğrencilere sunulacağına dikkat çekti.

Öğrencilerin mezun olduklarında, aşçılık ve gastronomi ilgili temel kavramlar ve aşçılık sanatının farklı yemek kültürleri ile olan ilişkileri hakkında bilgi sahibi olacaklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Nejla Özmen, “Mezunlarımız; aşçılık mesleğinde temel olarak kullanılan et, balık, tavuk, sebze, meyve, yağlar, kuru baklagiller, süt, yumurta gibi beslenme bilimi açısından önemli temel besin maddelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerine hâkim olabilecek, yemek pişirme ve sunma sürecinde izlenmesi gereken yöntemlerle ilgili önemli bilgiler edinebilecekler. Sağlıklı beslenme ilkeleri ve sunum ölçütleri, temel aşçılık ve yemek pişirme teknikleri, uygulanacak değişik pişirme usulleri ve kullanılacak malzemeler hakkında bilgi sahibi olacak öğrencilerimiz, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi gibi birçok yetkinlik kazanarak mezun olabilecek.” diyerek açıklamalarına devam etti.

Geniş iş olanakları

Programdan mezun öğrencilerin “Aşçı” unvanı ile okul, hastane, fabrika, ordu, özel iş yerleri, yemek fabrikaları, otel, restoran, gemi, uçak mutfaklarında çalışabileceği gibi yabancı dilini geliştiren ve dünya mutfaklarında beceri kazanmış olanların rahatlıkla yurt dışında da iş bulabileceğini söyleyen Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Özmen, ayrıca öğrencilerin ders programları içinde aldıkları girişimcilik eğitimleri ile devlet desteklerinden yararlanarak kendi restoranlarını ve iş yerlerini açabileceklerinin de altını çizdi.

“Gölyaka Meslek Yüksekokulu, Türkiye’nin en köklü ve en iyi meslek yüksekokullarından biri”

Türkiye’nin en köklü ve en iyi meslek yüksekokullarından biri olan Gölyaka Meslek Yüksekokulu’nun yarınlara odaklanan ve gelecekteki resmi bugünden görmeye çalışan bir bakış açısına sahip olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Nejla Özmen, “Gölyaka Meslek Yüksekokulu görmekte ve bilmektedir ki Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olan Ülkemizin ve iş dünyasının küreselleşen pazarında rekabet edebilmesi için iyi eğitilmiş insan gücüne ve yüksek kalibrasyonlu meslek elemanlarına ihtiyaç vardır. Dolayısıyla Gölyaka Meslek Yüksekokulu gençlerimize kabiliyetlerini ortaya koyabilecekleri iyi bir mesleki eğitim vererek, onlarla iş dünyası arasında bir köprü kurmakta ve Türkiye’nin insan kaynaklarına daha binlerce meslek elemanı kazandırmak için çaba sarf etmektedir. Bizlerle birlikte alacağınız eğitim ile ülkemize değer katmayı amaç edinen ve alanında uzman, yetkin bireyler olmak isteyen aday öğrencilerimiz, Düzce Üniversitesi, Gölyaka Meslek Yüksekokulu programlarını tercih etmenizden büyük mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz. Her yeni dönemde olduğu gibi, bu yıl da siz değerli öğrencilerimizi heyecan ile kampüsümüzde ve dersliklerde görmeyi umut ediyoruz.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.