Öğrencilere temel eğitim seviyesindeyken çevre bilincini, sürdürülebilirlik kavramını benimsetmek, buna ilişkin uygulamaları göstermek ve uygulatmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Çevre Dostu 1000 Okul Projesi" Düzce’de başarıyla uygulanıyor.

Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinasyonunda belirlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İlkokulu, Akçakoca Mustafa Açıkalın Ortaokulu, Cumayeri Pakmaya Nimet Pısak İlkokulu, Çilimli İbrahim Hoşver Ortaokulu, Gölyaka Şehit Ercan Eker İlkokulu, Gümüşova Ortaokulu, Kaynaşlı Süperlit İlkokulu ve Yığılca Orhangazi Yatılı İlköğretim Bölge Ortaokulu’nda enerji tüketiminin azaltılması ve yenilenebilir enerji ve su tasarrufu sağlanması, öğrencilerin geri dönüşüm ve sıfır atık konularındaki farkındalıklarının arttırılmasına yönelik uygulamalar yapıldı.

Bu kapsamda okulların tüm bölümlerindeki aydınlatmalar tasarruflu led lambalarla, lavabolardaki mevcut bataryalar, fotoselli bataryalarla değiştirildi. Yine ısı tasarrufu sağlamak amacıyla radyatörlere termostatik vana takıldı.

Enerjideki aktif gücün maksimum hale getirilerek, güç faktörünün düzeltilmesini ve verimin en üst noktaya yükseltilmesini sağlayan kompanzasyon panolarının iyileştirilmesi ile okullarda elektrik tasarrufu sağlandı.

Yemekhanelerde ve kantinlerdeki organik atıkların, komposta dönüştürülmesi ve öğrenciler tarafından bitki yetiştirmede kullanılması için kompost makineleri temin edildi.

Kütüphaneler, sıfır atık kütüphanelerine dönüştürüldü.

Kağıt, cam, metal, plastik atıkların geri dönüştürülebilmesi amacıyla diğer atıklardan farklı yerde biriktirilmesi için okullara "Sıfır Atık Kutuları" yerleştirildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Çevre Dostu 1000 Okul Projesi kapsamında bakanlık tarafından gönderilen ödeneklerle yapılan teknik iş ve işlemlerin, Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.