Düzce Belediye Meclisi tarafından alınan Şerefiye Mahallesi Cumhuriyet Sokak üzerinde bulunan İsmetpaşa Ortaokulu’nun başka bir alana taşınarak mevcutta bulunduğu alanın satım kararı mahalle sakinlerinin ve velilerin tepkisine neden olmuştu. Geçtiğimiz perşembe günü okul önünde toplanarak kararın iptali için basın açıklaması yaparak yaklaşık 400 imza toplayan veli ve mahalleli ilgili yetkili mercilerden kendilerine herhangi bir dönüş olmayınca çareyi kararı mahkemeye taşımakta buldu. Veliler, Düzce Belediyesi Meclisi’nin ilgili kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Bolu İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

“Hukuki süreci başlatmış olduk”

İsmetpaşa Ortaokulu’nun satılması ve yerine farklı bir yapının yapılmasını tüm hukuki haklarını kullanarak engel olmaya çalışacaklarını aktaran veli Dursun, “Geçen hafta perşembe günü İsmetpaşa Ortaokulu’nun yıkım ve satış kararıyla ilgili bir açıklama yapmıştık.  Ancak bugüne kadar yetkililerden herhangi bir ihalenin iptal olduğu veya plan tadilatının iptal olduğuyla ilgili bir geri dönüş olmadı. Bizim açıklamamız ve bu okulun yıkılacak olması kamuoyunda büyük bir yankı gördü.  İdari kışından herhangi bir geri dönüş olmayınca bizde dün Bolu Bölge İdari Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak hukuki süreci başlatmış olduk.” şeklinde konuştu.

“Okulun satılmasına engel olmaya çalışacağız”

Başvurularının hem taşınarak yıkım kararı hem de imar planındaki değişikliklerin iptali için olduğunu aktaran Dursun, “Artık hukuki süreç başlamış oldu. Bu konudan bir netice alıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Bu okulu bir şekilde şekillendireceğiz. Okulun satılmasını ve yerine bir ticari bina yapılmasına engel olmaya çalışacağız. Kamu yararı için bu okulun tekrar devam ettirilerek kullanılmasını istiyoruz.” dedi.

“Okulun alanının yeterli gelmediği doğru değildir”

Yürütmenin durdurulması talebinde ise okulun alanın öğrenciler için yeterli gelmediği ifadesinin yanlış olduğunu belirtilerek “Okulda eğitim gören öğrenciler okul başarısı nedeniyle farklı ilçe ve mahallelerde yaşadıkları bu mahallede ikametgahlarını gösterdiklerinden öğrenci sayısı aşırı artmıştır. Bu soruna çözüm bulmak için yapılacak iş, fiili ikametgâh durumuna uygun öğrenci alımının nasıl sağlanacağı noktasında çözüm üretmektir.  Bu sorunun çözümü bin 19 öğrenci okuyan 110 yıllık okulun tahsisini kaldırıp ticari alana satmak değildir.” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan “Yürütmenin durdurulması talepli” mahkemeye başvuru evrakında, “Okula ait arsanın satılması halinde, sonrasında binanın yıkılacak ve 2021 eğitim yılı başında öğrenci ve veliler mağdur olacak olmasın nedeniyle dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olması uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararlar doğmaması için işlemin yürütmesinin durdurulmasını da talep ediyoruz.”  cümleleri kullanıldı.

Haber: M. KİLELİ