MEB tarafından düzenlenen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG)'nın 2. ayağı 27-28 Nisan tarihlerinde yapılacak. 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı sınava sayılı günler kala uzmanlar önemli tavsiyelerde bulunuyor. Mustafa Kemal Ortaokulu Rehber Öğretmeni Zeki Bilgili de yaptığı bir açıklamayla öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlara işaret etti. 

Öğretmenin yaptığı sınavlar gibi görün
TEOG sınavlarının öğretmenin yaptığı sınavlar gibi görülmesi gerektiğini belirten Bilgili, sınav anında heyecanlanmanın normal olduğunu, bu heyecanın sorular okunmaya başladığı dakikalarda geçeceğini belirtti. Bilgili, açıklamasını şöyle sürdürdü: “30 dakikalık sınav aralarında sorularla ilgi kritik yapılmamalıdır. Soruların değerlendirilmesi 3. sınavdan sonraya bırakılmalıdır. Sınavlarda 20 tane çoktan seçmeli sorular olacaktır. Süre ise 40 dakikadır. Bundan dolayı öğrencilerin süre yetmez endişelenmelerine gerek yoktur. Soruların yüzde sekseni ikinci dönem konularından çıkacaktır. Sınavları ölüm kalım meselesi haline getirmeyin. Sınavlara hayatta geçilmesi gereken birer basamak olarak bakılmalı, hayatta böyle çok basamaklar olduğu bilinmelidir.” 
Liseye geçişte bir araç olduğunun farkına varılmalı 
Soruların ilk TEOG sınavlarında olduğu gibi bilgi düzeyinde değil bilgiyi kullanma ve yorumlama düzeyi olan kavrama düzeyinde olacağını hatırlayan Bilgili, “Bu da soruları çok dikkatli okuyarak ve mantığımızı kullanarak ancak çözülebilir. TEOG sınavlarının liseye geçişte bir araç olduğunun farkına varılmalıdır. Liselerin amaç haline getirilmesi yanlıştır. Liselerde üniversite için bir araçtır. Araçla amaç karıştırılmamalı.” ifadelerini kullandı.

HABER;C.ÜSTÜNER