Yeni eğitim paketinde "Etüd Merkezi" ya da "Rehberlik Sınıfı" olarak adlandırılması söz konusu olan dershaneler, 2014 Ocak ayı itibariyle tamamen eğitim sisteminin dışına çıkacak. Dershaneler artık MEB’in denetiminde olmayacak. MEB’in elinden çıkan dershaneler yılbaşından itibaren daha özgür olacak. Veli ile ticaret yapan özel bir kurum haline gelecek olan dershaneler için yeni kararları Düzce Dershaneler Eğitim Birliği Derneği ile değerlendirdik.

KADEME KADEME YAPILMALI

31 Aralık tarihinden itibaren dershanelerin ruhsatlarının yenilenmesi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkisi altında olmamasını eleştiren Düzce Dershaneler Eğitim Birliği Derneği Başkanı Birol Güney, eğitim siteminde alternatif programlar geliştirilmeden ve alt yapısı düzeltilmeden karar alınmasını eleştirerek dershanelerle ilgili kararların kademe kademe yapılması gerektiğini savundu.
Düzce Dershaneler Eğitim Birliği Dernek Başkanı Birol Güney veliler tarafından dershane ruhsatları konusunun da çok farklı anlaşıldığına dikkat çekti.
Güney, “Bakanlık bu günlerde bir takım demeçler veriyor. Bu demeçlerde 'Ruhsatı iptal edeceğim' diyor. Hiçbir dershane ruhsatını her sene yeniden almaz. Ruhsat bir kere alınır ve eğitim öğretime devam edilir. Dershaneler yönetmeliği vardır ve buna göre hareket eder. Ancak '31 Aralık itibariyle' ibaresinin nedeni yeni açılmak istenen dershanelere artık ruhsat vermeyecek olmasıdır.” dedi.

MERDİVEN ALTI EĞİTİME DÖNECEK

Dershanelerin Milli Eğitim Bakanlığı denetiminden ayrılmasının birçok kötü yanının olduğunu da dile getiren Güney, dershaneciliğin merdiven altına ineceğini savundu.
Güney, dershaneler yönetmeliğinde kapının kaç cm olacağına dair dahi bilgilerin yer aldığını, Bakanlık denetiminden çıktıktan sonra bu gibi bağlayıcı kuralların olmayacağını ve merdiven altı eğitim verilebilmenin önünün açıldığını dile getirdi ve ekledi: “Dershanelerin hepsi devletin kendi gelirleri dışında bir yapıya bürünür. Dolayısıyla devlette dershanelerden aldığı vergiyi alamaz.”

ÖNCELİKLE EĞİTİM SİSTEMİ DÜZELTİLMELİ

Güney, eğitim sistemindeki açıklıktan dolayı dershanelerin oluştuğunu ve öncelikle eğitim sistemindeki bozuklukların giderilmesi gerektiğini söyledi.
Güney, “Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sisteminin alt yapısını düzeltmeden, eğitimden alternatif programlar geliştirmeden dershaneleri kaldırması doğru değildir. Bunun bir süreci vardır ve bunu bir takvime bağlamak gerekir. Dershaneler bir günde kapanır demekle kapanmaz. Dershaneler illa kaldırılacaksa aşama aşama kaldırılmalı. Bakanlığın yapmış olduğu bir açıklamayla dershanelerin varlığını ortadan kaldırılması mümkün değildir. Bu durumla yasal çalışma yapılacaksa dershaneler olarak bizimde fikrimizin alınması gerekir.” diye konuştu.

VELİYE DE BİZE DE YÜK OLACAK

Dershanelerdeki bu düzenlemenin hem veliye hem de dershanelere büyük yük olduğu konusuna da değinen Güney, fırsat eşitliğinin ortadan kalkacağını öne sürdü.
Güney, ”Biz dershanelerde öğrenci başına 4-5 liraya ders veriyoruz. Ancak bu dersler yani özel dersler, dershane dışında en az 80 lira gibi bir miktar. Dershanelerin varlıkları kaldırıldığı takdirde bu durumdan en çok veliler etkilenecek. Fırsat eşitliği ortadan kalkacak. Dershaneler için biz sonucuz ve fırsat eşitliğini yaratmak için varız.” dedi.
Güney, 2013-2014 yılı için aldıkları kayıtları 2014 yılının haziran ayına kadar sürdüreceklerini, başka bir alternatifin de olmadığını dile getirdi.

Haber: G. KARDUZ