Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim görecek milyonlarca öğrenci için ilk ders zili 9 Eylül Pazartesi günü çalacak. Bir öğrencinin kıyafetten kırtasiye malzemesine kadar eğitim masrafını Öncü Haber olarak sizler için araştırdık.   

Yeni eğitim-öğretim döneminde ilk ders zili 9 Eylül Pazartesi günü çalacak. İlkokul, Ortaokul ve lise öğrencilerini ve ailelerini okul heyecanı sarmaya başladı. Öğrenciler ve velilerde okul alışverişi telaşı, esnafta ise satış yoğunluğu başladı. Vitrinlere çıkan okul kıyafeti, okul ayakkabısı, sırt çantası, kalem, defter ve silgi gibi ürünlerde her bütçeye uygun seçenekler bulunuyor. 

Yaptığımız araştırmaya göre; Düzce’deki veliler, bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 15 zamlı yapmaya başladı. Serbest kıyafet uygulamasına geçmeyecek okullarda üniforma alma zorunluluğu bulunurken, fiyatlar tek parça olarak 35 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkıyor. Üniforma, ayakkabı ve kırtasiye masrafı olarak geçen sene ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerinin eğitim masrafı 650-700 TL iken bu sene harcama 750-800 TL arasında olacak. Geçen yıl 700-750 TL arasında eğitim gideri olan ortaöğretime başlayan bir öğrenci için bu yıl 810-900 TL arasında harcama yapılacak. Lise öğrencileri ise 1000-bin 100 TL civarında harcama yapılacağı tahmin ediliyor.

“60 okulun kıyafetlerini satıyoruz”

Düzce’deki tüm okullara üniforma satışı yaptıklarını belirten İsmail Akar, şu ifadeleri kullandı:

“Düzce merkezdeki bütün liseler ota okul ve ilk öğretim okullarının tamamının okul kıyafetlerini satıyoruz.  Bu da yaklaşık 60 okula denk geliyor. Satışa hazır bekliyoruz ama şuan fındık sezonuna denk geldik. Okul alışverişiyle alakalı bir yoğunluk yok şuan.“

“Bayramdan hareketlilik başladı”


Bayramdan sonra hareketlilik olduğunu belirten Akar şunları söyledi:

“Bayramdan sonra da yavaş yavaş satmaya başladık. Çok şükür biz firma olarak okul kıyafeti satmaktan memnunuz. Geçen sene fiyatlarda dalgalanma olmuştu 10-15 TL fiyatlarda zam gelmişti. Geçen sene kısa kolluyu  orta ve ilk okul öğrencilerine 30-35 TL’den satmıştık. Lisede ise  40 TL uzun kol 45 TL kısa kol satışı yapmıştık . Hazırlığımızı yaptık velilerimizi ve öğrencileri bekliyoruz.”

“Eylül ayı gibi başlayacak duruyor”


Kırtasiye sahibi olan Yunus Emre Cap ise durgun bir sezon geçirdiklerini belirterek şunları kaydetti:

“Şuan da bir hareketlilik yok herkes fındıkta. Eylül ayı gibi başlayacak duruyor. Genelde dağınık bir şekilde okul sezonu devam ediyor. Genelde bütün ürünlerde kampanya yapmaya çalışıyoruz ve ürünlerimizi ucuza satmaya çalışıyoruz.”

“Lisanslı ürün vermeye çalışıyoruz”


Lisanslı ve orijinal ürün satmaya çalıştıklarını söyleyen Cap şöyle devam etti:

“Lisanslı ürün vermeye çalışıyoruz. Fiyatlarda zorlandığımız zamanlar oluyor uygun satalım dediğimiz zamanlarda oluyor. Vatandaş nasıl isterse seçiyor beğeniyor. Yoğunluğumuz şuanda yok fındıktandır diye düşünüyoruz ama normalde de çok yoğun olmuyor.”
 

Haber : C.A.KUŞ
Görüntü : M.KADAŞ , C.A.KUŞ