Öğrenci Seçme Sınavı Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezlerinde bugün yapıldı. ÖSS heyecanı tüm ülkede olduğu gibi Düzce'de de yaşandı. Öğrenciler bugün sınav stresi yaşarken sınav sonuçlarının da temmuz ayının ortalarında açıklanması planlanıyor. Sınav değerlendirilirken, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak. Sınavda, ön lisans ve Açıköğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor.

Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Bu puanlar, ayrıca mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yüksek öğretim programlarına yerleşmek amacıyla kullanılacak.

Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.

Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.

Üniversitelerin dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da ÖSS'ye katıldıktan sonra 21 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Yabancı Dil Sınavı'na katılacak. YDS'de 32 bin aday ter dökecek.