ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre bundan böyle ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda adaylardan HES kodu istenecek. Koronavirüs önlemleri kapsamında alınan karar doğrultusunda sınav başvurularında, HES kodu bilgisi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) kaydedilmeyen adayların başvuruları sistem tarafından kabul edilmeyecek.

ÖSYM mağduriyet yaşanmaması için adayların, sınava başvuru işlemi yapmadan veya başvuru için başvuru merkezlerine gitmeden önce HES kodunu edinmiş olmaları gerektiğinin altını çizdi. Adaylar, sahip olduğu HES kodunun ÖSYM sistemine kaydını, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) "PROFİLİM" alanında bulunan "HES KODU BİLGİLERİM" sayfasından yapacaklar.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmaya yarayan bir koddur. İlk olarak şehirlerarası otobüs yolculukları için zorunlu hale getirilen HES kodu uygulaması dün halı sahalarda maç oynamak isteyen vatandaşlar da eklenmişti. Bugün ÖSYM’nin aldığı kararla birlikte ÖSYM sınavlarına girecek olan adaylar da bu kod olmadan sınav başvuruş yapamayacak. HES kodu işlemleri akıllı telefonlardan HES (Hayat Eve Sığar) uygulamasından veya E-devlet üzerinden alınabiliyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN