Düzce Üniversitesi’nin gelişmesi hizmet süresinin bitmesine çok az bir zaman kalan DÜ Rektörü Nigar Demircan Çakar,  teşekkür ziyaretlerinde Öncü Medya ailesini de unutmadı. Ziyarette Türkseven Şirketler Grubu Onursal Başkanı Faruk Türkseven ve Öncü Medya Haber Koordinatörü Sadullah Ünsal ile bir araya gelen Çakar, gündemdeki rektör atama süreci hakkında Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu.



“Üniversiteyi Düzce’nin bir parçası haline getirdik”


Yoğun bir çalışma döneminin sonuna gelen ve yeni dönem için göreve devam etmesi noktasında Düzce protokolünden sivil toplum kuruluşlarına, esnafından vatandaşına büyük destek gören Çakar, bu destek karşısındaki duygularını şu ifadelerle anlattı:

“Bu hem çok büyük bir mahcubiyet hem de çok büyük bir sorumluluk. Yani üniversitemize verdiğimiz emeğin böylelikle takdir görüyor olması. Düzce’nin bir evladı olarak yine Düzceliler tarafından sahip çıkılıyor olmak da çok büyük mutluluk veriyor. Allah nasip ederse yine aynı heyecanla azimle gelecek döneme hazırlanıyoruz. Göreceğiz hep birlikte. Tabii bir taraftan da burada aslında Düzceli’nin desteğinin çok önemli de bence düşünülmesi gereken bir boyutu daha var. Düzce, üniversiteyi kimin yönettiğini önemsiyor. Demek ki biz artık üniversiteyi şehrin Düzce’nin bir parçası haline getirmişiz. Eğer üniversiteyi kimin yönettiği ya da yöneteceği Düzceli için önemliyse biz Düzce Üniversitesi’ni şehrimizin çok önemli bir noktasına merkezine çekmişiz. Şehirle üniversite bütünleşmesini sağlamışız diye düşünüyorum. Bundan da bu çok güzel mesajı çıkarıyorum kendi adıma. Benim için çok büyük mutluluk verici. Allah destek olanların hepsinden razı olsun. Hepimiz göreceğiz bu sonucu.”



“Bilgiyi paylaşarak çoğaltmak bizim çok önemli bir usulümüz oldu”


Görev yaptığı dönemde üniversiteyi Düzce ile bütünleştirme noktasında istişareye büyük önem veren  Çakar, YÖK tarafından sunulacak 3 aday arasında yer alıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tekrar atanması halinde daha kapsamlı uygulamalarla üniversiteyi Düzceliler’e yakınlaştıracağını vurguladı.

 “30 tane açık kapı günü yaptık. Yaklaşık 3 bin 500 kişiyi ağırladık bu süreçte. Açık kapı, açık kampüs, açık ders, açık mutfak… Şimdi de aklımda açık kürsü var. Öğrencilerimizin fikirlerini, düşüncelerini özgürce bir kürsüden ifade edebilecekleri bir atmosfer hayal ediyorum. Tabii bu yenilikler biraz da yaşadıkça insanın aklına geliyor. Öğrencilerden de bazen çok güzel fikirler öneriler geliyor. Ama aslında bu açıklık ve sınırların kalkması, şeffaflık, iletişim daha doğrusu bilgiyi paylaşarak çoğaltmak bizim çok önemli bir usulümüz oldu. Yani üniversitemizin kurumsallaşmasının bir parçası oldu. İnşallah yeni uygulamalarla bunu yeniden uygulamaya geçireceğiz.”

“Teknoparkla ilgili çok büyük hayallerimiz var”

Sağlık ile sanayinin Düzce’nin olmazsa olmazlarından olduğunu ve lokomotif görevi gördüğünü dile getiren Çakar, hizmet süresince bu iki sektöre yaşanan gelişimle ilgili şunları ifade etti:

 “Ben özellikle son 2 yılın çok verimli olduğunu söyleyebilirim. Tabii üniversite hastanesinin ek binasını da hayata geçirdik. Mevcut bütün yeni alanlarımızı oluşturduk. İşte radyolojiden tutunda onkolojiye diyalize varıncaya kadar erişkin acili ve çocuk acili olmak üzere. Diğer taraftan mevcut hastane binamızın tadilatını da planladık. İnşallah bu yıl hemen ona da başlıyoruz. Böylece hem servislerimiz yenilenecek hem de hastane otoparkımız düzenlenecek, hem de yoğun bakım yatak sayımız bu vesileyle artmış olacak. Sanayiyle de özellikle sanayi firmalarıyla şu anda 30’a yakın proje yürütüyoruz. 100’ün üzerinde hocamız üniversite-sanayi iş birliği projelerinde danışman olarak görev alıyor. Tabii bu çok önemli bir ivme. Üniversite-sanayi iş birliği ortaklığı patent ve buluş başvuru sayımız 70’leri aştı. Özellikle TÜBİTAK’ın bir destek programı var; 1601 isminde bir fon kaynağı bu. O fon kaynaklarını biz 4 yıldır 2015 benim atandığım dönemden itibaren almaya hak kazandık. Atandığım dönemden itibaren almaya hak kazandık. O fonun da çok önemli bir katkısı olduğunu söyleyebilirim. Ve tabii ki Teknopark’ımız… Gelecek 4 yıl yine bana nasip olursa Teknopark’la ilgili çok büyük hayallerimiz var. Orayı biraz daha ihtisas alanı haline gelmiş, sanayiyle daha fazla buluştuğumuz bir mekan olarak inşallah geliştirmeyi planlıyoruz. Ben çok güzel ve umut vadeden çalışmalar yaptığımızı düşünüyorum.”

“Bize nasip olur olmaz yeniden görevimize devam edeceğiz”

Rektör ataması süreci ile ilgili de bilgiler paylaşan Çakar, şunları aktardı:

“Ben 2015’te üniversitemiz öğretim üyelerinin yüzde 80’e yakınının teveccühü ile YÖK’ün ve sayın cumhurbaşkanımızın layık görmesiyle rektör olarak atanmıştım. Ama bu süre içerisinde rektörlük seçimi, nabız yoklaması diyelim yani kalkmış oldu. Tabii başvurular tamamen YÖK’e yapılıyor. Aday bilgi formuyla birlikte başvuru süreci tamamlandı. Benim bildiğim yaklaşık 17 kadar başvuru var. Bu başvuruların içerisinden YÖK kendi değerlendirmesiyle 3 adayı seçiyor ve sayın cumhurbaşkanımıza arz ediyor. Sayın cumhurbaşkanımız da uygun gördüğü adayı üniversitemize atayacaktır diye düşünüyorum. Benim sürem normalde 15 Mayıs’ta bitiyor ama yeni rektör atanıncaya kadar bize nasip olur olmaz yeniden görevimize devam edeceğiz. Bu bazen 1 hafta içerisinde de olabiliyor sayın cumhurbaşkanımızın takdirlerine göre bazen de süre biraz daha uzayabiliyor. Önümüzdeki haftadan itibaren göreceğiz yani.”

“Düzce için memleketimiz için rektör olarak çalışmaya devam edeceğiz”

Düzce’nin yetiştirdiği bir değer olan Çakar, konuşmasının sonunda Düzce halkına seslenerek, destekleri için teşekkürlerini şu şekilde dile getirdi; “Ben şimdiye kadar üniversitemize gönül vermiş bizi buradan izleyen tüm Düzceliler’e tüm hemşehrilerimize gönülden sevgilerimi, saygılarımı iletiyorum. Şimdiye kadar vermiş oldukları destekler, hayır duaları içinde gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Allah bize nasip ederse yine Düzce için, memleketimiz için rektör olarak çalışmaya devam edeceğiz. Ama nasip olmazsa da yine Düzce’nin bir evladı olarak tüm samimiyetle yine Düzce için çalışmayı gönülden arzu ediyorum. Herkese çok teşekkür ediyorum.”



Türkseven: Düzce’mizin değeri Rektör Çakar’a çıktığı bu yolda başarılar diliyorum


Rektör Çakar, ziyaret sonunda Düzce Üniversitesi’nin 4 yıllık icraatlarını içeren kitabı Türkseven Şirketler Grubu Onursal Başkanı Ömer Faruk Türkseven’e takdim etti. Türkseven de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Düzce’yi ve Düzce Üniversitesi’ni daha da güzel yerlere getirecek tecrübe, birikim ve deneyime sahip olan Düzce’mizin değeri Rektör Çakar’a çıktığı bu yolda başarılar diliyorum.” diyerek yeni dönem için destek verdi.


 
Haber: H. DURNA