Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, CNN TÜRK’te Serra Taşkıran’ın hazırlayıp sunduğu “Tercih Zamanı” programında, üniversite hakkında merak edilenleri anlattı. Üniversitenin kültürünü yansıtmanın önemine değinen Rektör Prof. Dr. Çakar, Üniversite mensuplarının, kurumun; ruhunu, kültürünü, özümsemesinin önemini vurgulayarak, Düzce Üniversitesi’nin kısa zamanda mensubu olmaktan gurur duyulan bir üniversite olmayı başardığını dile getirdi.

“FINDIK KABUKLARINDAN ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ”

Düzce Üniversitesi’nin bir ihtisas üniversitesi olduğunu söyleyen Rektör Çakar, “Biz mensubu olmaktan gurur duyulan bir üniversite olmayı nasıl başardık. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2016 yılında başlattığı ‘Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ programına aday olduk ve seçildik. Seçildiğimiz andan itibaren de bölgemizin güzel doğasına, üretilen tarımsal ürünlerine yönelik çalışmalara başladık. Bu kapsamda sağlık alanında, hem dünyada, hem ülkemizde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp biraz ihmal edildiği için, gerek tıbbi aromatik bitki üretimi, gerekse tıbbi mantar yetiştiriciliğini, bunların içerisine bölgemizde önemli bir yer tutan arıcılık faaliyetlerini de katarak, bu alanları kendimize iş edindik. Çevre alanında da önemli çalışmalar yapıyoruz. Örnek çalışmalarımızdan bir tanesi de bölgemizin önemli geçim kaynaklarından olan fındığın kabuklarından ürünler üretiyoruz. Kısacası tarımsal atıkları endüstriyel bir değere dönüştürme çabası içerisindeyiz.” dedi.

“BÖLGENİN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN DESTEK OLUYORUZ”

Düzce Üniversitesi’nin hem dış kaynaklı fonların, hem de kurum içerisinde ayrılan araştırma kaynaklarıyla 200’e yakın yürüttüğü proje olduğunun altını çizen Rektör Çakar, enerjiden sağlığa, ormandan afet alanlarına kadar çok çeşitli projeleri olduğunu ifade etti. Düzce Üniversitesi’nin topluma katkı sağlayan projelere öncelik verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin ayırt edici özelliklerinden bir tanesinin de şehirle Üniversite yerleşkesi arasındaki sınırlarının kaldırılmış olması olduğunu dile getirdi. Üniversite ve şehir arasındaki sınırların kaldırılmasını “geçirgenlik” ya da “şeffaflık” olarak nitelendiren Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Bu geçirgenliğin şehre yansıması, üretilen bilimsel bilginin bölgeye yansıması önemli. Üretilen bilgilerin bölge insanlarının sorunlarına çözüm üretmesi gerçekten çok önemli. Eskiden sanat, sanat için mi? Sanat toplum için mi? tartışması vardı. Bu gün ise bilim bilim için mi? Yoksa bilim toplum için mi? tartışması var. Biz bilimin toplum için olması gerektiğine inanlardanız. Üniversite olarak biz bölgemizin sanayicisine, çiftçisine, arıcısına, sivil toplum kuruluşlarına destek oluyoruz. Yürüttüğümüz projelerle bölgenin gerçek sorunlarına çözüm üretmek için destek oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERİN GİRİŞİMCİ RUHUNU DESTEKLİYORUZ”

Tercih yapacak öğrencilerin dinamik bir üniversiteye geleceklerinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin öğrencilerine verdiği akademik bilginin yanında, girişimci olmak isteyenler için de Düzce Teknopark aracılığıyla sağladığı mentörlük destekleriyle, öğrencilerin girişimcilik ruhunu desteklediğini söyledi. Çeşitli etkinliklerle öğrencilerle sanayicileri ve işverenleri buluşturduklarını dile getiren Rektör Çakar, isteyen öğrencilerin de öğrenci kulüplerine katılarak kendi etkinlik faaliyetlerini yürütebileceklerini söyledi. Düzce Üniversitesi yerleşkesinin öğrencilerin hayatını kolaylaştıracak, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak, öğrenci dostu bir yerleşke olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin; gerek halı sahası, gerek tenis kortları ve sosyal alanlarıyla öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarına cevap verebilecek, yaşayan bir kampüs olduğunun altını çizdi. Öğrencilerin %90’ının şehir dışından geldiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, 81 il ve 55 ülkeden öğrencilerin olduğu bilgisini paylaştı.

“ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNU YAŞAYACAKLARINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Öğrencilerin barınma olanaklarından da bahseden Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Düzce’de ciddi sayıda yurtlar yaptığını vurgulayarak, bu yurtlara yerleşemeyen öğrenciler için de Düzce Üniversitesi yerleşkesinin çevresinde ve şehirde özel yurtlar ile apartlar olduğunu dile getirdi. Öğrencilerin barınma konusunda sorun yaşayacaklarını düşünmediğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce’nin son 3 yıl içerisinde önemli gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

“TIP FAKÜLTESİ BİNASINI YENİLEDİK”

Tıp Fakültesi’nden de bahseden Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Tıp Fakültesi binasının yenilendiğini ve Hastaneyle bitişik olarak inşa edildiğini vurgulayarak, tıp öğrencilerinin gerek sosyal gerekse de akademik her türlü ihtiyaçlarını cevaplayacak bir sistem oluşturduklarını söyledi. Düzce Üniversitesi’nin kendi hastanesinin olmasını, bir avantaj olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Üniversite Hastanesinin bölgenin sağlık ihtiyaçlarına cevap verirken öğrencilerin gelişimi için de bir fırsat olduğunu vurguladı.

“CESUR, DİNAMİK, RİSK ALMAKTAN ENDİŞE ETMEYEN BİREYLER YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Düzce Üniversitesi’nin öğrencilerinin kariyer gelişimi için yaptığı çalışmalara da değinen Rektör Çakar, Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi’nin yürüttüğü çalışmaların önemini anlattı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi’nin mezun öğrencileri de takip ettiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, merkezin, öğrencilerin kariyer sürecine katkı sağlayacak önemli etkinlikler düzenlediğini ifade etti. Öğrencilerin, sadece kamuya yönelik düşüncelerle yetiştirilmediğinin altını çizen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Biz gençlerin; dinamik, girişimci, cesur, risk almaktan endişe etmeyen, üniversiteden aldığı akademik bilgiyi, cesareti ve azmiyle farklı girişimcilik fikirlerine dönüştürebilen bir profil yetiştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“AKADEMİSYENLERİMİZİN ULUSLARARASI ÇALIŞMALARA KATILMASINI ÖNEMSİYORUZ”

Düzce Üniversitesi’nin akademik kadrosu hakkında da bilgiler paylaşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi öğretim elemanlarının uluslararası deneyimlerinin olmasını önemsediklerini ve Üniversitenin bu yönde sağladığı görevlerle öğretim elemanlarının bilgi ve becerilerinin gelişmesine olanak sağlandığını ifade etti. Düzce Üniversitesi’nin kadrosuna yeni katılanlar için her yıl düzenlediği “Eğiticinin Eğitimi” adlı programla kurum içi eğitimi uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Çakar, gelişen yenilikler hakkında da çalışanların sürekli bilgilendirildiğini dile getirdi.