Samanyolu Haber'de yer alan habere göre, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.

Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkilap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak. Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.

KISA VADEDE MERKEZİ SİSTEMİ KALDIRIYOR VE OKULU ÖNE ÇIKARIYORUZ

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kısa vadede merkezi sistemi kaldıracaklarını, okulu öne çıkaracalarını söyledi. Avcı, ''Orta vadede test sınavı yerine klasik sınav geliyor. Öğrencilerimiz sanata spora daha fazla vakit ayıracak. Stresin olmadığı yerleştirme sistemi oluşturuyoruz'' dedi.

ÖĞRENCİLERİN OKULA DEVAMSIZLIĞINI EN AZA İNDİRMEK HEDEFLENİYOR

Modelin amaçları şu şekilde sıralandı: "Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek. Eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak. Ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak. Sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak. Öğretmenin mesleki performansını artırmak. Okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltmak. Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek. Başarı değerlendirmesini sürece yaymak. Telafi imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak. Öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek. Orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerini değerlendirmek.