İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerin gireceği SBS'nin 8 Martta başlayan başvuru süresi 26 Martta sona erecek.

İnternetten yayımlanan sınav kılavuzunda, görme engelli öğrencilere yönelik yeni uygulama ile tüm öğrencilerin sınavdan ayrılırken soru kitapçıklarını alabilmesine imkan sağlayan düzenlemeler yer aldı.

Buna göre, geçen yıl görme engelli öğrenciler için ilk kez uygulanan Braille alfabeli soru kitapçığı yerine, bu yıldan itibaren sesli soru kitapçığı verilmesi kararlaştırıldı.

Yetkililer, ''soru kitapçığı çok sayfalı olduğu için Braille alfabesini okumaya çalışan adayların ellerinin sınav süresi içinde hassasiyetini kaybettiğinin, yorulmaya başladıklarının tespit edildiğini'' belirterek, uygulamada zorluklarla karşılaşıldığını anlattı. Yetkililer, bu nedenle bu öğrenciler için soru kitapçıklarının sesli CD olarak hazırlanacağını bildirdi.

Bu çerçevede, görme engelli öğrenciler için özel soru kitapçığı ve özel sorular hazırlanacak. Bu öğrencilere sınavda resim, şekil ve grafik içeren sorular sorulmayacak.

Görme engelli öğrenciler, tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacak. Sınavda soruları yanıtlaması için bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecek. Az gören öğrencilere ise soru kitapçığı ve cevap kağıdı 18 puntoyla büyütülerek verilecek.

EV ORTAMINDA SINAV

Öte yandan, evde eğitim hizmetinden yararlanması yönünde özel eğitim hizmetleri kurul kararı bulanan süreğen hastalığı olan öğrencilerin sınavları, ev ortamında yapılabilecek. Bu durumdaki öğrencileri velileri, öğrencinin sınava alınacağı adresin belirtildiği dilekçe ile milli eğitim müdürlüğü ve rehberlik ve araştırma merkezlerine başvurabilecek.

Zihinsel engelli öğrenciler ise tek kişilik salonlarda sınava alınacak. Talep edilmesi durumunda bu öğrenciler kodlayıcı eşliğinde sınava girebilecek.