Pazar günü yapılacak olan YGS öncesinde öğrenciler ve veliler sınav heyecanı yaşarken, sınav öncesi öğrencilerin ve velilerin yapması gerekenler hakkında bilgi veren Doğa Koleji Rehber öğretmeni  Serpil Şimşek, sınavdan önce öğrencinin kendisini motivasyon olarak güdülemiş olması ve uyku düzeninin sağlanmış olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Sınav Öncesi Haşlanmış Patates Yiyin!
Şimşek “Sınavdan önceki akşam bazı öğrencilerimiz erken yatırılabiliyor ve erken kalkabiliyor ve sabahı zor ediyor. Geç yatan bir öğrencinin de dikkati dağınık olabiliyor. Bizim tavsiyemiz normalde nasıl yatıyorsa o şekilde yatması. Kahvaltısız gidilmemesi gerekiyor. Genelde doktorların da tavsiye ettiği sınavdan bir gün önce çocuklara haşlanmış patatesin yedirilmesinde fayda var. Kan oranın ve şekerin düzgün gelmesi, dikkatin daha iyi toplanması ve sınav heyecanından bağırsak düzenin bozulması açısından yenilmesinde fayda var. Bazı velilerimiz sınav sabahı kahvaltıyı yaptırabilmek adına normalde yemediğinden fazla ekstralar sunabiliyor. Bünyesi alışkın olmayan bir çocuk için zararlı. Cuma ve cumartesi günün moral açısından çok iyi değerlendirilmeli. Kendini çok yormadan yürüyüş gibi aktiviteler yapabilir, yatmadan ılık bir duş alabilir. Olabildiğince bu konuyu konuşmaktan kaçınılmalıdır.” dedi.
Sınavda nelere dikkat etmeli?
Şimşek sınav esnasında öğrencilerin dikkat etmesi gereken unsurlarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Bedenen hazır ama motivasyon olarak bilgilenmiş olan bir çocuğun en büyük kaybı yaşadığı yer,sınav esnası olabiliyor. Öncelikle rahat bir kıyafet seçilmeli. Bütün soruları yapmak zorunda değil, buna şartlanarak girmemeli. En iyi bildiği sorudan başlamalı ve iyi okunmalı. Çünkü ilk kez okunan soru yanlış okunduğunda ikincisi de onun şokuyla yanlış okunabiliyor. Bir bölüm bittiğinde ikinci bölüme geçerken derin nefes almak,1 dk.’lık molalar vermek ve gözlerimizi dinlendirmek biraz daha güdülenmemizi arttırır. Genelde ilk kısmı zor olabilir. Bunu gören öğrencilerimin yapamıyorum kaygısı yaşayabilir. Alttakilerin daha kolay olabileceği anlayışı ile yaklaşması daha motive edebilir. Sürekli saate bakılması iyi bir yöntem değil.”
Başarı da başarısızlık da herkesin
Şimşek, Sınavdan sonra veliler ve öğrencileri, birbirlerini suçlama konumuna girmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Şimşek, “Eğer bir çocuk çalışmışsa kesinlik kendini sorgulamayacak. Etrafındaki insanlarda onu suçlamayacak. Hazırlanan bir çocuğun kendisine teşekkür edilmesi ve daha fazla çalışsaydın şeklinde komutların çocukların ikinci sınava hazırlanması açısından sıkıntı yaratabilir. Yarım çalışan bir çocuk için dünyanı sonu değil. Kimse birini suçlama konumuna gerilmemeli. Başarı herkesin başarısı, başarısızlık da herkesin.”dedi.

Haber; S. KAŞKIR