Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle ‘Düzce’nin Hayata Dokunan İş Kadınları Paneli’, Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in gerçekleştirdiği programa Düzce siyaset, bürokrasi, STK ve iş dünyasının başarılı kadınları katılarak konuşmalar gerçekleştirdi.

Düzce’nin ilk kadın milletvekili olarak TBMM’ye giren AK Parti Genel Merkez kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir de panelin ilk oturumunda ‘Kadının Karar Alma Mekanizması’ bir konuşma yaptı.

‘Siyasete çocuklarım benim yaşadıklarımı yaşamasın diye başladım’

Kadın daha fazla iş hayatına, eğitime, sosyal hayata katılımı ve kadınların karşılaştığı sorunlar hakkında hem TBMM çatısı altında hem de dışında çalışmalar yürüten Vekil Keşir, “Siyasete sorun gördüğü alanlarda çözüm üretmek için girdiğini belirterek, Sorun gördüğünüz alanda çözüm üretmek için siyaset yaparsınız. 20 yıl önce siyasete başladığımda da kadınların karar alma mekanizmasında daha çok yer alması, demokratikleşme mücadelesinde kendini daha çok ifade etmesi konusunda çalışmalar için başladım. 3 kız çocuğu annesiyim bizim yaşadığımız süreçleri çocuklarımız yaşamasın diye başladık.  Yasal düzenlemeler önceliğimiz.” diyerek kadın erkek fırsat eşitliği konusunda AK Parti iktidarı döneminde önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

‘Kadınların her alanda katılımı günbegün artıyor’

Düzce’nin ilk kadın milletvekili olan Keşir, seçme seçilme hakkını dünyada kadınların kazandığı ilk ülkelerden olmasına rağmen Türkiye’de bu oranın hep düşük kaldığına dikkat çekerek, “Seçme ve seçilme hakkını 1935’te dünyanın pek çok ülkesinden önce elde ettik. O dönem parlamentoda kadın oranı yüzde 4.1’di. Bu oran cumhuriyet tarihinde 2002’ye kadar aşılamadı. Çok dönem yüzde 1 ve hatta altına düştü. Bugün çok şükür yüzde 17. Bu konuda mücadelemiz kritik eşlik olan yüzde 25 olana kadar devam edecek. Kamuda kadınların yer alam oranı yüzde 40’ı aştı. Öğretim üyelerinin içinde bu oran yüzde 60. Avukatlar içinde yüzde 46. Mimarlar içinde yüzde 46. Hekimler içindeyse bu oran yüzde 45’i aşmış durumda.” ifadeleriyle günden güne kadının işgücüne katılım oranının da arttığını belirtti.

‘Kız çocuklarının artık üniversite için şehir değiştirmesine gerek yok’

Kadın-erkek fırsat eşitliğinde en önemli aracın eğitim olduğunun altını çizen Keşir, “Eğitim en önemli fırsat eşitliği aracı. Eğitimde bu eşitliği sağlayamadığımız sürece o makas ısrarla açılmaya devam ediyor. Benim üniversite başladığım sene 1985’te kız çocuklarının üniversiteleşme oranı yüzde 7’ydi. Bu 2002’de yüzde 13,5’tu. Bugün her ilde bir üniversite var. Yani kız çocuğunun üniversite için bir başka şehre gitme zorunluluğunu da ortadan kaldırdık. Aynı zamanda yasal düzenlemelerle yüzde 46,3’e ulaştı.” dedi.

‘Düzce’de kadınlar çok aktif’

Düzce’nin kadının sosyal hayattaki temsili konusunda ileri bir noktada olduğunu belirten Keşir, “Düzce bu anlamda çok şanslı. Düzce’de hem sivil toplum çalışmaları hem de gönüllü faaliyetlerde kadınlar çok aktifler. Bu anlamda siyaseti besleyen önemli kanallardan biri de bu. Bir birikim ve bir makas var ve bu makası hızla kapatmamız lazım. Bunun da birinci aracı eğitimde fırsat eşitliği.” diye konuştu.

Kadınlar girişimciliğe başarı hikâyeleriyle teşvik ediliyor

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle mart ayında AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı’na seçilen Keşir, 5 aydır kadın istihdamı ve girişimciliğini desteklemek için il il yürütmekte oldukları projeden de bahsetti. Keşir, “Ben göreve geleli yaklaşık 6 ay oldu. Göreve geldikten 1 ay sonra başlattığımız kadın girişimciliğini ve istihdamını arttırmak amacı taşıyan projemizi Türkiye genelinde yürüyoruz. Amacımız kamunun verdiği hibe, destek ve fonları kadınlar arasında bilinirliğini ve kullanılırlığını sağlamak. Her ilde biz o ilin yerel yöneticileri ve yerel yapılanmalarıyla o fonları anlatıyoruz. Ve o ilde o fonları kullanan kadınların başarı hikayelerini o ilin kadınlarıyla tanıtıyoruz. Şu an bunu 21 ilde tamamladık. İl il geziyoruz.” diyerek projenin verimli bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Liseyi yarım bırakan kadınla için seferberlik başlıyor

Vekil Keşir, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde lise eğitimini yarım bırakan kadınların liseyi bitirip üniversiteye adım atmalarını destekleyecek olan projeyi de ilk kez panelde duyurdu. Türkiye’nin artık okuma yazma seferberliklerinden ziyade lise eğitimi alan kadınları konuşur vaziyete geldiğini kaydeden Keşir, “Türkiye, cumhuriyet kurulduğundan beri çok büyük badireler atlattı. Okuma yazma seferberliklerine ihtiyaç oldu. Kadınlar okullaşma oranı çok düşüktü. Ama bugün biz artık her kadının en az lise mezunu olmasını konuşuyoruz. Bir kampanya başlatıyoruz. Buradan da müjdesini vermiş olayım. 29 Eylül’de sayın hanımefendinin himayelerinde lise eğitimini yarım bırakmış kadınlarla ilgili bir eğitim seferberliği başlatıyoruz.” dedi.

‘Amaç sadece kadınlara liseyi bitirtmek değil. Üniversiteli yapmak’

Projenin amacı ve hedefiyle ilgili de konuşan Keşir, “Amacımız sadece liseyi bitirmesi değil. Belki meslek, belki ticaret veya imam-hatip lisesi okuyacak. Asıl amacımız kadınlarımız üniversite hayalini kursun istiyoruz. Özledikleri üniversite sıralarına otursunlar istiyoruz. Böyle pek çok hikâye var. 30 yaşından sonra liseyi bitirip üniversite kazananlar var. Hedefimiz liseyi yarım bırakmak zorunda kalan 20 bin kadına lise eğitimini tamamlayıp üniversite sıralarıyla buluşturmak.” diyerek projenin hayırlı olmasını diledi.

HABER: Mehmet GÜNESEN