4+4+4 eğitim sisteminde ilkokullar ile ortaokulların ayrı binalarda olması esası getirildi. Bu kapsamda 2012-2013 eğitim öğretim yılı öncesi okulların dönüştürülme işlemleri tamamlandı. Bazı okullar bağımsız ilkokul, bazıları bağımsız ortaokul oldu.
Aynı bina içerisinde ilkokul ile ortaokulun veya ortaokul ile lisenin birlikte bulunması durumunda, okul giriş çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak imkânlar dahilinde düzenlenmesi kararı alındı.
Ancak Kalıcı Konutlardaki öyle bir okul var ki lise, ortaokul ve ilköğretim öğrencileri aynı binada eğitim görecek.
Kalıcı konutlar 5. Bölgede Yavuz Selim Ticaret Meslek Lisesi, 2006 yılından bu yana Hürriyet İlköğretim Okulunun 3. Katında eğitim öğretimini sürdürüyordu. Yeni eğitim öğretim sisteminde Hürriyet İlköğretim Okulu ilkokul ve ortaokul olarak ayrılırken, okul giriş çıkış kapıları ve bahçe gibi ortak kullanım alanlarında da düzenlemelere gidiliyor. Lise, ortaokul ve ilkokulun aynı binayı kullanması da karmaşayı beraberinde getiriyor ve lisenin kullanabileceği bir bahçe kalmıyor.
Sıkıntı sadece ortak alan kullanımı ile sınırlı değil. Lise, ortaokul ve ilkokulun aynı binaya sıkışması derslik sıkıntısına da neden oluyor. Yakın çevrede bulunan 23 Nisan ve Bilgi İlköğretim okulları mevcut kapasitelerinin altında eğitim öğretim verirken, Hürriyet İlköğretim Okulu ve Yavuz Selim Meslek Lisesinde öğrenciler kalabalık sınıflarda eğitim öğretim görecek.
Her iki okulunda tek devre eğitim verecek olması hem velileri hem de idarecileri kara kara düşündürüyor.
Bu durum velileri de şaşkınlığa düşürürken, çocuklarının kalabalık sınıflarda eğitim görecek olmasına tepki gösteriyor. Okul idarecileri ise, artan öğrenci sayısı nedeniyle yaşanan derslik sıkıntısını laboratuvar gibi ortak kullanım alanlarını dersliğe çevirerek çözmekte buluyor.

 

Haber; S. KAŞKIR