ÖSYM yeni sınav ücretlerini belirledi. Milyonlarca öğrencinin gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretine yüzde 29 zam yapıldı. Başvuru ücreti oturum başına 70 TL'den 90 TL'ye yükseldi. Tıp fakültesi mezunlarının gireceği Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ücreti 450 TL'den 500 TL'ye çıktı. Muhalefet partileri ve kamuoyu sınav ücretlerine yapılan zamma tepki gösterdi.

Düzce’den sorumlu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal söz konusu ücretlerin hukuka ve insan haklarına aykırı olduğu grekçesiyle TBMM’ye tamamen kaldırılması için kanun teklifi verdi.

 hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, ÖSYM tarafından yılda yaklaşık 50 farklı sınavın düzenlendiği belirtildi.

GİDERLERİN ADAYLARDAN TAHLİS EDİLMESİ HUKUKA AYKIRI

Teklifte ÖSYM tarafından 50 farklı sınavın yapıldığı hatırlatılarak sınavların organizasyonu için yapılan harcamaların sınava girecek adaylardan tahsil edilen sınav ücretleri ile karşılandığı ancak bu durumun hukuka ve hakkaniyete aykırı durumların ortaya çıkmasına sebep olduğuna dikkat çekildi.

ÜCRETTEN DOLAYI SINAVA GİRMEKTEN VAZGEÇİYORLAR

ÖSYM Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen sınavların adaylar açısından büyük öneme haiz olduğunun vurgulandığı gerekçede, “Hayatlarını idame ettirebilmek, bir meslek sahibi olabilmek ya da istenilen yerde, istenilen eğitimi alabilmeleri için adayların yapılan sınavlara katılımları zorunludur. Öncelikle Yükseköğretim Kurumu Sınavları, sonrasında Kamu Personeli Seçme Sınavları, Dikey Geçiş Sınavı, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı gibi birçok sınava katılan adaylar her bir sınav için ayrı bir sınav giriş ücreti ödemektedir. Ancak maddi yoksunluğu bulunan kişiler, kimi zaman sınav giriş ücretlerinden dolayı sınava girmekten vazgeçebilmektedir” denildi.

KORONAVİRÜS HATIRLATMASI

Etkisi hala devam eden Covid-19 salgını ile ilgili alınan tedbirlerin birçok vatandaşın ekonomik olarak zor durumda kalmasına sebep olduğunun dile getirildiği gerekçede, şöyle denildi: “Birçok vatandaşımız işsiz kalmış, eksik ödemelerle çalışmak zorunda kalmışlardır. Ekonomik olarak geçimini dahi sürdüremeyen hanelerimizde, ÖSYM Başkanlığı tarafından hazırlanan sınavlara katılması gereken öğrenciler, vatandaşlar bulunmaktadır. Hatta bir hane içinde birden fazla aynı sınava girecek kişiler bulunmaktadır. Covid-19 tedbirleri göz önüne alınarak sosyal devlet ilkesi gereğince sınav giriş ücretlerinde indirim yapılması gerekirken zamlar yapılmaktadır.”

SINAV GİRİŞ ÜCRETLERİ ADAYLARDAN TAHSİL EDİLMEMELİ

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu teklifin gerekçesinde şöyle devam edildi: “Hem Anayasamızın belirtilen maddeleri gereğince hem de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ‘Herkes eğitim hakkına sahiptir’ hükmünü içeren 26. maddesi, 30 maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 1 No’lu Protokol’ün ‘Hiç kimse eğitim hakkında yoksun bırakılamaz’ hükmünün yer aldığı 2. maddesi esas alındığında ülkemizdeki hiçbir öğrencinin, vatandaşın maddi yoksunluğundan dolayı sınavlara katılamaması dolayısıyla eğitim hakkını kullanamaması kabul edilemezdir niteliktedir. Sınav giriş ücretlerinin sınava girecek adaylardan tahsil edilmemesi gerekir. Kanun teklifimizle de kişilerin eğitim hakkının ihlaline sebep işbu durumun ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.”