2009-ÖSS sonuçlarına göre üniversitelere yapılan merkezi yerleştirme ile üniversitelere kayıtlardan sonra boş kalan kontenjanlara ve üniversitelerde yeni açılan bölümlere, 2009-ÖSYS sonuçlarına göre öğrenci yerleştirilecek.

Ek yerleştirme kılavuzu ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden 3 TL karşılığında alınabilecek. Kılavuz ÖSYM'nin www.osym.gov.tr internet adresinden de görülebilecek. Adaylar, kılavuz ücreti ile tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla yaptıklarında ödeyecekleri 3 TL tutarındaki hizmet ücreti dışında başka bir ücret ödemeyecek. Postayla merkeze gönderilen tercih formları işleme alınmayacak.

Tercih formları başvuru merkezleri aracılığıyla veya kişisel olarak internet üzerinden ÖSYM'ye ulaştırılabilecek.

Yeni açılan yükseköğretim programları ile merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tarafından tercih edilebilecek.

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı bulunan lisans programları ve kılavuzdaki Tablo-3B'deki ön lisans programları, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tarafından tercih edilebilecek. Tablo-3A'daki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacak.

2009-ÖSYS'de sadece sınavsız geçiş için başvuran adaylardan açıköğretimin kontenjansız programları hariç bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olanlar da 2009-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurabilecekler. Bu adaylar Tablo-3A'dan kendi alanları ile ilgili programları tercih edebilecekler.

Genel lise mezunları, ek yerleştirme için Tablo-3A'da yer alan ön lisans programlarını da tercihleri arasında gösterebilecekler ve ilgili yasa gereğince meslek lisesi mezunlarına öncelik tanınmak koşuluyla yerleştirilebilecekler.

2009 yılında özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına kesin kayıt yaptırmış olanlar da ek yerleştirmeye başvurabilecek.

Ek yerleştirme işlemleri 2009-ÖSS kılavuzu, 2009-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2009-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda belirtilen esaslara göre yapılacak.