Düzce’de 317 okulda 72 bin 300 öğrenci için yaz tatili çalacak son ders ziliyle bugün başladı.

Kovid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 1,5 yıllık aranın ardından 2021-2022 eğitim öğretim yılı, 6 Eylül 2021'de yüz yüze ve tam zamanlı başlatıldı. Birinci dönem ara tatili, 15 Kasım-19 Kasım 2021'de, ikinci dönemdeki ara tatili 11 Nisan-15 Nisan 2022'de yapıldı. 7 Şubat 2022'de başlayan ikinci dönem bugün sona erdi. Öğrenciler, eğitim öğretim yılının yorgunluğunu yaz tatilinde atacak. Bu yaz tatilinde öğretmenlere yönelik mesleki gelişim eğitimi, Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden uzaktan eğitim yöntemiyle yapılacak. Ortaokul son sınıf öğrencileri, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınav sonuçlarını 30 Haziran'da öğrenecek.

MEB'in 4 farklı alandaki ilk yaz okulları başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez yaz tatilinde destekleme ve yetiştirme kurslarının yanı sıra yaz okulları açacak. Temel eğitim düzeyinde 4, 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflara, ortaöğretim düzeyinde ise 9, 10, 11 ve 12'nci sınıflara yönelik matematik ve İngilizce derslerinden açılacak yaz okullarına başvurular 18 Haziran'a kadar sürecek.

Yeni eğitim-öğretim dönemi 12 Eylül'de başlatılacak

MEB'in çalışma takvimine göre, 2022-2023 eğitim öğretim yılı 12 Eylül 2022'de başlayacak ve 16 Haziran 2023'te sona erecek. Öğretmenlerin mesleki çalışmaları 1 Eylül itibarıyla başlayacak. Ana okulları ve 1. sınıflarla ilgili uyum eğitimi haftası 5-9 Eylül'de yapılacak. Birinci dönem ara tatili 14-18 Kasım 2022'de, ikinci dönem ara tatili 17-20 Nisan 2023'te yapılacak ve ikinci dönemin ara tatili, Ramazan Bayramı ile birleştirilecek. Yarıyıl tatili, 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında uygulanacak.

Velilere karne uyarısı

Diğer taraftan uzmanlar, karnedeki başarı ve başarısızlıkların bireysel değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Okullar yaz tatiline girerken, çocuklardaki karne heyecanına ailelerin de ortak olması gerektiğini dikkat çekilerek, öğrencilerin karnesindeki notlardan velilerin de sorumlu olduğunun altı çizildi. Karnenin aynı zamanda velilinin de karnesi olduğunu belirten uzmanlar, “Çocuğun eksik olan karnesindeki başarısızlığın nedeni araştırılmalı. Çocukların karneleri başarı aracı olarak görülmemeli. Başarılar ve başarısızlıklar bireysel değerlendirilmeli. Başarılı karne övülürken, başarısız karne de yerilmemelidir. Not başarının tek ölçüsü değildir."

“Ebeveynler, çocukları ile oturup zaman zaman değerlendirme yapmalı”

Çocukların karnesindeki notlardan ailelerin de sorumlu olduğuna vurgu yapılarak şunlar kaydedildi:

"Aileler çocuğunun zayıfı varsa bundan kendilerinin de sorumlu olduğunu unutmasın. Bir çocuk her derste başarılı olamayabilir. Derslere ve öğretmenlere ilgisi ve sevgisi farklı olabilir. Bu da ders notlarını etkiler. Bir çocuğun derslerindeki başarısızlığın altında başka şeyler de vardır. Çocuk depresyonda olabilir, aile içinde şiddet olabilir, aile içi problem vardır veya ebeveynler arasında bir çatışma vardır. Hiç ilgilenilmiyordur. Çocukla ilgisiz anne baba vardır veya aşırı baskıcı, sürekli başka çocuklarla kıyaslayan anne baba vardır. Bu çok yanlış bir davranış ve uygulamadır. Ebeveynler, çocukları ile oturup zaman zaman değerlendirme yapmalı."