Bu yıl 4. ve 8. sınıflarda eğitim ve öğretim gören öğrenciler, gelecek yıl okuyacakları dersleri şimdiden seçecek.  20 İlde eş zamanlı yapılan basın açıklamasında İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği Düzce Şube Başkanı İdris Çalışkan da velilerden gençlerin din, ahlak ve değer konularından kopmaması adına Temel Dini Bilgiler, Hz. Muhammedi’n hayatı, Kur’an-ı Kerim ve Arapça derslerini tercih etmeleri konusunda öğrencileri teşvik etmesini istedi.

Ahlaklı toplumun yolu ahlaklı bireyden geçer

Ortaöğretimde eğitim gören öğrencilerin bu dersleri neden tercih etmesi gerektiğini ise Çalışkan, şöyle sıraladı: “ Ahlaklı toplumun yolu ahlaklı bireyden geçer. Ahlak eğitimi ise Kuran-ı Kerim ve peygamberimizin hayatından örneklerin etkili ve cazip bir biçimde teşvik etmesiyle mümkündür. Öğrencilerimizin en temek ibadet olan namazı kılabilmeleri ve örnek insan Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’nin hayatını öğrenerek Onu daha iyi tanımaları ancak küçük yaşlarda alınan eğitimler gerçekeleşektir.”

Çalışkan, öğrenciler tarafından seçmeli olarak alınan bu dersler, onların İslami konularda daha etkin bir bilgi birikimine sahip olmalarına, dini sadece akademik ve teorik bir ders olarak değil, bizzat hayatın içinde yaşanması gereken bir değer olarak anlamalarına katkı sağlayacağını belirtti.

Çalışkan, “Hayatın her alanında tehlikelerle karşılaşan çocuklarımız, kendi doğrularını ve fikir yapılarını oluştururken sağlıklı bir din ve ahlak eğitimine de ihtiyaç duymaktadırlar. Doğdukları andan itibaren bütün ihtiyaçları ebeveynleri tarafından giderilen evlatlarımızın eğitim ihtiyacı da yine velileri tarafından karşılanmalıdır. Kötü alışkanlıklar, bağımlılıklar, zararlı arkadaşlar gibi faktörlerle çevrelenmiş bir sosyal yapıda ayakları yere sağlam basan ve doğru ile yanlışı ayırt edebilen bireyler yetiştirmenin en önemli dayanaklarından biri de hiç şüphesiz doğru din eğitimidir. Dinimize ait bazı pratik uygulamalar için gerekli olan bilgi ve becerileri küçük yaşlarda çocuklarımıza kazandırmak gerektiğinin bilincinde olmalıyız. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı güvenli bir şekilde geleceğe taşımak için sahip olmaları gereken medeniyet tasavvurunu inşa etmemiz gerekiyor.”

Geleceğin inşası gençliğin ihyasıyla mümkündür

Tercihini hangi meslekten yana yaparsa yapsın her bir gencin manevi dinamiklere sahip olması gerektiğinin altını çizen Çalışkan, veliler şöyle seslendi: “Saygıdeğer Anne Babalar, Bir neslin kaderini bir önceki nesil belirler. Sizler, Temel Dini Bilgiler, Hz. Muhammed(sav)'in Hayatı, Kur'an-ı Kerim ve Arapça derslerini seçmekle sadece bir ders seçmiş olmuyorsunuz; aynı zamanda çocuklarımızın ve milletimizin geleceğini de seçmiş oluyorsunuz. Seçmeli derslere bu hassasiyetle bakmanızı rica ediyoruz. Unutmayalım ki, “Geleceğin inşası gençliğin ihyasıyla mümkündür.”

Haber;S.KAŞKIR