Erkınay, çocuğunu ikamet ettiği mahallenin dışında bir okula kayıt ettirmek için usulsüzlüğe başvuranlara ve buna yardım edenlere 646 TL para ve 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasının öngörüldüğünü vurguladı. İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Hüsamettin Erkınay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl uygulamaya koyduğu e-kayıt sisteminde usulsüzlük yapanların savcılığa şikayet edilmesi gerektiğini söyledi. Çocuğunu ikamet edilen mahallenin dışındaki bir okula kayıt ettirmek isteyen velilerin emlakçılar aracılığı ile boş bir daireyi kiralayarak adres değişikliğini müdürlüğe bildirmesinin usulsüzlük olduğunu belirten Erkınay, “ Boş daireye taşınmış gibi gösterilerek adres değişikliği bildirildiğinde değişiklik kayıtlara geçiyor ve veli çocuğunu istediği okula bu sayede kayıt ettirmiş oluyor. Söz konusu adreste oturup oturmadığını tespit etmek için muhtarların tek tek daireleri gezmesi gerekiyor. ” dedi.

İkamet edilen adresin dışında bir okula kayıt ettirilmek istenen öğrencinin başka bir evde ikamet ediyormuş gibi gösterildiğini de vurgulayan Erkınay, “ Düzce’deki bazı veliler, okuldan okula eğitim değişiyormuş gibi düşünceye sahip. Bu çok yanlış bir tutum. Başka bir eve taşınmış gibi göstererek adres değişikliği bildiren bazı velilerin yanı sıra çocuğunu başka bir hanede ikamet ediyormuş gibi gösteren veliler de var. ” diye konuştu.
Bu usulsüzlüğü bilen kişilerin savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğine dikkat çeken Erkınay, “ Eğer böyle yanlış tutum içine giren bir kaç kişi ceza alırsa buna teşebbüs etmek isteyenler için de caydırıcı olur. ” ifadesini kullandı.
Usulsüz adres değişikliğinin cezai yaptırımlarını da hatırlatan Erkınay, “ Usulsüz adres değişikliği bildiriminde bulunanlara ve buna yardım edenlere 646 TL para ve 4 aydan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. ” şeklinde konuştu.