Üniversitelere yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle verilen 1.5 yıllık uzaktan eğitim arasının ardından yeniden yüz yüze eğitime dönmeye hazırlanıyor. Öğrenciler, öğrenim görecekleri kentlere gitmeye hazırlanırken kalacak yer ise sorun oldu.

KİRA VE ÖZEL YURT ÜCRETLERİ UÇTU, KYK’YA TALEP KATLANDI

Salgının etkisiyle derinleşen ekonomik bunalıma bir de fırsatçılar eklenince yurt genelinde ev kiraları ve yurt ücretleri fahiş oranlarda zamlandı. Öğrenciler farklı eylemlerle ve sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımla tepkilerini göstermeye başladı. Bu tablo nedeniyle yüksek ücretleri karşılaşamayacak olan öğrencilerin zorunlu tercihi ise daha uygun fiyatta olan devlet yurtları olunca Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu’na talep katlandı.

KALACAK YER STRESİ TAVAN YAPTI

Yüz binlerce öğrencinin başvurusunun ardından 16 Eylül Perşembe günü yurt yerleştirme sonuçları açıklandı. Ancak buradan da umduğunu bulmayan binlerce öğrenci açıkta kalarak yedek listede yer aldı. Öğrenciler ve aileleri yüksek kira ve özel yurt ücretlerine karşın ne yapacaklarını şaşırırken ümitle ek yerleştirme sonuçlarını beklemeye başladı. Öte yandan üniversitelerin açılacağı tarihe az bir süre kala barınma sorunu stresi tavan yaptı.

BİNLERCE ÖĞRENCİ DÜZCE’YE GELECEK

Açılan yeni fakülte ve bölümlerle kapasitesini ve öğrenci sayısını her yıl arttıran Düzce Üniversitesi de 4 Ekim’de ders başı yapacak. 80 ilden binlerce öğrenci Düzce’ye gelecek. Düzce’de de son dönemde artan kira ve özel yurt fiyatları nedeniyle öğrencilerin ilk tercihi devlet yurtları oldu. Türkiye genelindeki tablonun aksine Düzce’de KYK yurtlarına başvuran kız öğrencilerin tamamı il genelindeki yurtlara yerleştirildi. Bazı erkek öğrenciler ise kapasite nedeniyle yurda yerleşemeyerek yedek listesinde kendisine yer buldu.

YAZICI: DÜZCE’DE KYK SORUNU YOK

Konuyla ilgili Öncü Haber’e konuşan Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürü İsa Yazıcı,  Düzce’de KYK’ya bağlı yurtlarda barınma sorunu olmadığını kaydetti. Bu yıl Düzce Üniversitesi’nde okuyacak kız öğrencilerin KYK başvurularının kabul edildiğini ve hepsinin de yurtlara yerleştiğini ifade eden Yazıcı, sadece bazı erkek öğrencilerin açıkta kaldığını ve bu öğrencilerin barınma sorununun ise 15 gün içerisinde çözüleceğini belirtti. 

 

‘DÜZCE’DE DEVLET YURTLARI 375 TL’

Yazıcı, KYK yurt fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki tepkilere ise, “Fiyatlarımız uygun. Öğrenci başına aylık 375 TL alıyoruz. Özel yurtlarda fiyatlar yüksek olabilir. Biz konunun takipçisi olacağız” ifadelerine yer verdi.

YURT KAPASİTESİ TALEBİ YÜZDE 83 ORANINDA KARŞILADI

Müdürlükten edinilen bilgilere göre, Düzce’de merkez ve Akçakoca’da olmak üzere toplamda 6 kız ve 5’i erkek yurdu olmak üzere toplam 11 KYK yurdu bulunuyor. Yurt fiyatları 325 ve 375 TL arasında değişiklik gösteriyor. Toplam öğrenci kapasitesi 9 bin 334 olan yurtlarda kızlar için 5 bin 849 kız, 3 bin 495 erkek öğrenciler için yatak bulunuyor. Bu dönem KYK yurduna başvuranların sayısı kızlarda 2 bin 721, erkeklerdeyse 2 bin 881 olmak üzere toplamda. Kızların tamamı yurtlara yerleştirilirken, 495 erkek öğrenci ise yedek listeye alındı.  Düzce’de yurtların başvuruları karşılama oranı yüzde 83 oldu. Akçakoca’daki yurtlarda bu oran yüzde 61’de kalırken ilçedeki öğrenci barınma problemi dikkat çekti. KYK yurtlarının yanı sıra müdürlük bünyesinde öğrenci kabul eden 1’er tanesi Gölyaka’da olmak üzere 6 kız ve 6 erkek özel yurt bulunuyor. Bu yurtlarda yıllık ücretlendirme 15-20 bin TL arasında değişiyor.