Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın girişimleriyle başlayan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde eğitimcilere yönelik bir seminer verildi.

Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay’ın rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı programa Belediye Başkan Yardımcısı Elif Sezer Cebar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartal, Temizlik İşleri Müdürü İsmail Işıldak, Çevre Mühendisi Nihal Türkekul ve Düzce genelindeki tüm okulların eğitimcileri katıldı.



Davetlilerin yerini alması sonrasında, program katılımcıların konuşmaları ile başladı.

“Hepimizin bir sorumluluğu”
Açılış konuşması için kürsüye çıkan Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Elif Sezer Cebar, projenin önemine vurgu yaptı:

“Atıkların ayrıştırılması konusu sadece Türkiye’de değil, artık tüm Dünya’da önemli bir sorun. Haline gelmiş durumda. Doğal kaynaklarımızı korumak, yaşadığımız dünyaya karşı hepimizin bir sorumluluğu. Bu anlamda da Türkiye’de önemli gelişmelere imza atılıyor. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın girişimleriyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm Dünya’da ‘Sıfır Atık Projesi’ başlatıldı.”



“Amaç, atıklarımızı kontrol altına almak”
Projenin konusu hakkında da kısa bir bilgi veren Cebar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu projede amaç, atıklarımızı kontrol altına almak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir Dünya bırakmak. Bugün burada, varlıklarımızı korumak, gelecek nesillere aktarmak, geri dönüşüm anlayışını çocuklarımıza aşılamak, vatandaşlarımızın yaşam tarzı haline dönüştürmek için önemli bilgiler de alacağız diye düşünüyorum.”



“Eskiden üretim fikri içerisinde çöp hiç yoktu”
Projenin birçok alanda uygulanmaya başlandığını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartalbey, günümüzde üretilen ürünlerden oluşan çöpler hakkında şunları söyledi:

“Oysa eskiden üretim fikri içerisinde çöp hiç yoktu. Çünkü her şeyin kendisine has bir faydası vardı. Hemen her şey tekrar kullanılıyordu. Fakat bugün üretim için harcadığımız çaba kadar, tüketim için de verdiğimiz çabayı bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Çevrenin yönetimi tüm dünyanın sorunu haline geldi.”



“Tertemiz bir kent için çalışıyoruz”
Temizlik için mücadele verdiklerini dile getiren Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü İsmail Işıldak, şu ifadeleri kulandı:

“Bizler Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak; tertemiz, pırıl pırıl, yaşanabilir bir kent oluşturmak için 365 gün, 12 ay, 52 hafta, 7 gün 24 saat durmadan, bıkmadan ve yorulmadan çalışıyoruz. Bugün de ‘Sıfır Atık Projesi’ için hepinize ayrı ayrı teşekkür eder, bu projemizin Düzce’mize ve memleketimize hayırlı olmasını temenni eder, hepinize saygılar sunarım.”



“Dört ana grupta toplarız”
Proje hakkında bilgi vermek ve sunum gerçekleştirmek için kürsüye çıkan Çevre Mühendisi Nihal Türkekul şöyle konuştu:

“Atık kullanım süresi dolmuş, yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken her türlü malzemeye denir. Bizler çevre mühendisler ve teknik ekipler olarak, atıkları genellikle dört ana grupta toplarız. Bunlar, Evsel atıklar, hastane atıkları, endüstriyel atıklar ve inşaat atıklarıdır. Malum hastane atıkları içerisinde tıbbi atıklar yer almaktadır ve oldukça tehlikelidir. Endüstriyel atıkların içerisinde de tehlikeli ve tehlikesiz atıklar yer almaktadır.



Türkekul açıklamalarını gerçekleştirdiği sunum ile devam ettirdi.



Haber: İ.İ.AYDOĞDU


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ