Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Fındık Kurdu zararlısıyla mücadelenin nasıl yürütülmesi gerektiğine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Fındık üretimi yapılan alanların yarısında mücadeleyi gerektirecek yoğunluk bulunmadığı aktarılarak üreticilerin gereksiz ilaçlama yaptığı kaydedildi.

Müdürlük ilaçlamanın yapılacağı takvime ilişkin şu bilgileri verdi:

“İlaçlama bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönem bölgemizde sahil ve orta kuşakta 15-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında, yüksek kesimlerde ise bu tarih 18-28 Mayıs 2017 tarihleri arası olmakla birlikte yapılacak kimyasal mücadeleler en fazla 10 gün içerisinde bitirilmelidir.”

Açıklamada, Düzce’de son 3 yıldır fındıkta verim ve kalite üzerine önemli kayıplara neden olan Fındıkta Külleme Hastalığına karşıda Fındık Kurdu mücadelesi ile birlikte bitki koruma ürünü ile birlikte ilaçlama yapılması hem Fındık Kurdu zararlısını, hem de Külleme hastalığını baskı altına alınabileceği vurgulandı.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ''ilaçlama başlamadan önce, arıcıların arılarını ilaçlama sahasının dışına çıkarabilmelerine imkân sağlamak amacıyla önceden uyarılmaları, ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir'' dedi.