Meclis Genel Kurulu'nda 2010 yılı bütçesinin maddeleri görüşülürken AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve arkadaşları tarafından bir önerge verildi. Önerge kapsamında 2010'da yılında emeklilik, istifa, ölüm, nakil gibi nedenlerle boşalan kadroların yüzde 25'i oranında yeni memur alınmasına ilişkin hüküm yüzde 50 olarak değiştirildi. Böylece alınacak memur sayısı 13 bin 750 kişiden 27 bin 500 kişiye yükseltilmiş oldu. Gelecek yıl ayrıca yüksek öğretim kurumları için 4 bin ve diğer kamu kurumları için de 21 bin adet eleman alınacak. Öğretim elemanı ihtiyacı için 7 bin atama yapılabilecek.

ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARININ SAYISI ARTIRILDI

Ayrıca Tasarının ''kadroların kullanımına ilişkin esasları'' düzenleyen 22. maddesi, AK Parti milletvekillerinin verdiği önergelerin kabul edilmesiyle değiştirildi. Buna göre, yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi dışındaki boş öğretim elemanı kadrolarına, açıktan veya naklen yapılacak atama sayısı artırıldı. Buna göre, yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi dışındaki boş öğretim elemanı kadrolarına, çeşitli nedenlerle kurumlarından ayrılan öğretim elemanı sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde açıktan veya naklen atama yapılabilecek.

Ayrıca, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının ilgili mevzuatları uyarınca, vergi ve sosyal güvenlik alanlarında münhasıran teftiş, denetim ve soruşturma görevlerini yerine getirmek amacıyla ihdas edilmiş kadrolardan yardımcı ve stajyer kadrolarına yapılacak atamalar da sınırlamaya tabi olmayacak.

ÖZÜRLÜ İSTİHDAMI

Madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise özürlü istihdamına değindi.

Personel yasasına göre, kamu kurumlarında yüzde 3 oranında özürlü istihdamının yapılmasının zorunlu olduğunu anımsatan Bakan Yazıcı, yüzde 3 limitine göre 50 bin dolayında özürlünün memur statüsünde çalıştırılması gerektiğini söyledi. Ancak bu sayının 10 bin dolayında kaldığına dikkati çeken Yazıcı, yaklaşık 40 bin özürlünün istihdam edilemediğini belirtti.

Yeni bir kanun tasarısı hazırladıklarını, bu sıkıntıları en iyi şekilde çözmek üzere formül geliştirdiklerini bildiren Yazıcı, söz konusu tasarıyı gelecek hafta Bakanlar Kuruluna sunacaklarını söyledi. Yazıcı, tasarıda sorunun çözümünün uzun vadeli olacağını ifade etti.

'MEMURLARA GREV HAKKI' TERTIŞILACAK

Bakan Yazıcı, Ağustos ayında memur sendikaları ile ilgili güzel bir müzakere süreci yaşadıklarını, memurun toplu sözleşme ve grev hakkı ile ilgili konuları da tartıştıklarını anlattı. Bu konunun tartışılmaya muhtaç olduğunu belirten Yazıcı, 2010 yılı Şubat ayında yapılacak bir çalıştayda konunun ayrıntılı olarak görüşülebileceğini ifade etti.