Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı, tüketicinin korunması hakkındaki kanunda büyük değişiklikler yaptı. Yeni kanun 28 Mayıs Çarşamba günü itibari ile yürürlüğe giriyor. Yeni Kanun, tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili sözleşmeler, kart üyelik aidatları, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, ayıplı malların iadesi, abonelik sözleşmeleri, reklamlar gibi birçok alanda, tüketici haklarını ve kanuna uymayanlar hakkında uygulanacak yaptırımları düzenliyor.


Yeni düzenlemeyle her banka, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacak. Bankalar her işlemden ücret alamayacak…Artık tüketici kredisi ve konut finansmanı (mortgage) sözleşmelerinde tüketicinin isteği dışında sigorta yaptırılması uygulamasına son verilecek.

Tüketicilere imzalamış oldukları abonelik sözleşmelerini feshetme hakkı tanınıyor. İşyeri dışında (kapıdan) yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmesinde ise 10 gün olan cayma süreçleri 14 güne çıkarıldı.


Yeni Kanuna göre; Belediyeden inşaat ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli konut satışı sözleşmesi yapılamayacak.


Yeni Kanun ile alınan üründe bir hata varsa, yani “ayıplı” ise tüketiciler 2 yıl içinde; Sözleşmeden dönerek parasının iadesini isteyebilecek, Ayıp oranında satış bedelinden indirim isteyebilecek. Ücretsiz onarım talep edebilecek, Satılan ürünün aynısından; ama ayıpsız, yani kusurlu olmayan bir ürünle değiştirebilecek.
Yeni düzenlemeyle bu alandaki istismarların önüne geçilecek ve indirimli satış uygulamaları daha sıkı denetlenecek.


Yeni kanunda devre mülkler ve alternatif tatil üyelikleri de Kanun kapsamına alındı. yapı ruhsatı alınmadan devre mülk satılamayacak


Gazete ve dergi gibi süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon kampanyaları daha sıkı kurallara tabi olacak.

Tüketicinin, bundan böyle sözleşme imzalamadan önce açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmeleri zorunlu olacak.

 

 

Haber;S.Kaşkır