Düzce Ticaret ve Sanayi Odasında Düzce gündeminin en önemli maddesi olan teşvik süresinin uzatılması talebiyle ilgili olarak basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Düzce TSO yönetim kurulu Başkanı Metin Büyük, Düzce TSO meclis başkanı Nusret Özsoy. Akçakoca TSO Başkanı Mustafa Vural, Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç, Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Sosyal Güvenlik Müdürü Nurten Canbaşoğlu, DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, Esnaf Kefalat Krediler Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı, OSB müdürü Aylin Özdemir ve Düzder Başkanı Cemal Aksan Katıldı.
Teşvik ile ilgili açıklamalarda bulunan Düzce TSO Başkanı Metin Büyük: “ Düzcemiz’de bilindiği üzere 6 yıldan beri teşvik var. 2004’te çıkan 5084 sayılı teşvik yasası 2009 yılına kadar 5 yıl devam etti. Bu geçen dönem yaptığımız çalışmalar neticesinde 1 yıl daha uzatıldı. Düzce’deki kuruluşlar 6 yıldan beri teşvikten faydalanıyor. Bu ayın sonunda teşvik yasası sona eriyor. Türkiye’nin teşvikten faydalanan diğer 49 iliyle birlikte mücadele etmeye başladık. Son bir haftadır diğer oda başkanlarımızla birlikte çalışmalarımıza hız verdik. Önümüzdeki hafta 49 ilin başkanı ve yetkilileriyle Ankara çıkarması yapacağız. Gerekirse Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanımız da bize destek verecek. Önümüzdeki hafta oluşturacağımız bütçeyle tüm ulusal basında teşviğin önemini ve gerekliliğini belirten reklamlar dönecek. Düzce’de 5084 sayılı kanun kapsamında 1213 işyerinde 28 bin 141 ilave istihdam sağlanmıştır. İlimizde 199 firma Enerji Teşviğinden 32 milyon TL hazineden
destek almıştır. Düzcemiz’de bedelsiz hazine arazisinden 81 firmamız yararlanmıştır.” İfadelerini kullanan Büyük, teşvik yasasının devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Akçakoca TSO Başkanı Mustafa Vural, 5084 sayılı yasanın esas olarak Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nı ilgilendiren bir konu olduğunu ve bakanlığında konuyu en ince ayrıntılarıyla incelediğini söyledi. Vural, “Sanayi Bakanlığımızın odaların ve kurumların bu sesine kulak vererek en azından bölgemizde 5084 sayılı teşvik yasasını en az 2 yıl daha uzatmaları gerekir. Düzce Ticaret ve Sanayi Odasının bu çalışmaları herkes gibi benide gururlandırıyor. Bu çalışmalara bizlerde dahil olarak destek çıkmalıyız. Sivil Toplum kuruluşlarının teşvikte en üst düzeyde olması gerekir. Bu teşvik yasasının en az 2 yıl daha uzamasını ön görüyorum” şeklinde konuştu.

Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu ise: “ Bu yapılan çalışmalar çok güzel. Teşvik yasası Düzce için güzel bir il. Düzce teşvik yasasından çok yararlandı. Bu yasanın devam edilmesi için her türlü fedakarlığın gösterilmesi gerekiyor” dedi.

Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı: “ 2003 yılında 5084 teşvik yasası yürürlüğe girdiğinde çok sevinmiştik. Türkiye'de bu kadar çok güzel işler yapılabiliyorsa bu teşvik yasası neden bitiyor. Devlet bu yasanın kötü Bir şey olduğunu biliyordu da neden yürürlülüğe koymuştu. Belki bu yasa bitirilecek. Ama hemen ardından değişik bir paket ile önümüze sunulacak. Belki de başka bir konu üzerine eklenip teşvik tekrar açılacak bunların hiçbirini bilemiyoruz. Fakat teşviğin en az 2 yıl daha uzaması teşvikten yararlanan iller için güzel bir şey olacağının kanaatindeyim” dedi.

Düzce Esnaf Kefalet Krediler Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı: “ Bu yasanın Düzce'ye neler kazandırdığını hepimiz gözlerimiz ile gördük. Bu yasanın Düzce'de faaliyete geçmesi 2,5-3 yıl sürdü. Yatırımcılar bu teşvik yasasından yeni yeni faydalanmaya başladılar. Teşvik yasasının bitimi küçük esnafı da zora sokacaktır. 5084'ü daha önce devreye sokan bakanlara teşekkür ediyorum. Fakat bu yasanın devam etmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Beyköy Belde Belediye Başkanı Osman Kılıç: “ Bu toplantıyı düzenleyenlerin yaptıkları herşeyi bizlerde Beyköy Belediyesi olarak destekliyoruz. Bu yasanın kaldırılması yürürlükten çıkarılması demek istihdamın sıfıra düşmesi demektir. İşsizlik zaten gün geçtikçe artıyor. Teşviğin bitmesi ile işsizlikte çoğalacaktır. Temennimiz bu yasanın 2 yıl değil 5 yıl daha uzatılmasıdır. İnşallah bunu başaracak bir yapıya sahibiz” şeklinde konuştu.

Düzder başkanı Cemal Aksan: “ Ülkemizin ekonomisi 2003 yılında çöküşe geçtiği için bu yasa yürürlülüğe girdi. Teşviğin olduğu bir il olduğumuz için dışarıdan bir çok esnaf geldi burada fabrika kurdu. Fakat bu teşvik yasası biterse Düzce'de bulunan OSB'lerin kapılarına kilit vurulur. Gelecekte yapılacak herşey kötüye gidecektir.” dedi.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nusret Özsoy: “ Bildiğiniz gibi fabrika ziyaretleri yapıyoruz. Bu ziyaretlerimiz de de fabrika müdürleri ile genellikle hep teşvik yasasını gölrüşüyoruz. Bakanlarımız yılın 12 ayı neredeyse hep burada. Bu tasarıyı göz önünde bulundurarak bizleri ciddiye alacaklarını düşünüyoruz. Bu yasa benim görüşümle iki yıl daha uzatılacaktır” şeklinde konuştu.

Düzce Organize Sanayi Bölge Müdürü Aylin Özdemir: “ Organize sanayi bölgesi 2003 yılına kadar toplam da 5 tane fabrikanın kurulması ile gidiyordu. Fakat teşviğin Düzce ilinde de geçerli olmasından sonra toplamda 40 tane fabrika daha bölgeye yatırımda bulunmuştur. Bu firmalarında yatırımlarından sonra bölgemizde şu anda 45 tane firma bulunmaktadır. Teşvik yasasının yürürlükten kaldırılmasının ardından bu fabrikalar tek tek kapılarına kilit vuracaktır. Kısa bir deyimle 8 yılda yapılamayan fabrikalar, teşviğin gelmesi ile birlikte bir anda hızlı hızlı gelişmeye başladı” şeklinde konuştu.

SGK il Müdürü Nurten Canbasoğlu ise verdiği istatistiksel bilgilere dayanarak, 49 ilin içerisinde Düzce’nin teşvik yasasını en iyi şekilde kullanan il olduğunu belirterek, diğer illerde olmasa dahi Düzce için bu yasanın devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.