Teşvik yasasının bir yıl daha uzatılacağı haberlerinin ardından teşvikle ilgili bir gelişme daha yaşandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ,sıfır kilometre bir teşvik sistemini önümüzdeki birkaç gün içinde getireceklerini ifade etti. Türkiye'deki bütün illerin yeni teşvik sistemi içinde yer alacağını ve Türkiye'nin dört bölgeye ayrılacağını anlattı.

Bu dört bölgenin, teşviklerden yararlanma biçiminin ise farklı olacağını belirten Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle, bölgeler arası farklılığı kaldırmayı amaçladıklarını anlattı.

Hiç desteklenmeyecek sektörleri de bir kenara ayıracaklarını belirten Çağlayan, bu sektörler arasında kapasite fazlalığı bulunan, atıl kalan, rekabet gücü kalmamış sektörlerin yer aldığını ve bu sektörlere kesinlikle teşvik verilmeyeceğini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan İl bazında da teşviklerin verileceğini belirterek bu teşviklerle altyapının destekleneceğini kaydetti.

Önümüzdeki günlerde, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile ilgili yeni bir kredinin duyurusunu yapacaklarını da söyleyen Çağlayan, KOSGEB'den ihracat yapan küçük ve orta boy işletmelere sıfır veya çok düşük faizli 1 milyar dolarlık ihracat kredisi kullandıracaklarını açıkladı.

Düzce'nin de içinde yer aldığı 49 İl de uygulanmakta olan 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki hakkında kanun uygulaması 31 Aralık 2008 tarihinde bitmiş, sonradan yatırım yapanlar için kanunun uygulanması 31 Aralık 2012 tarihine kadar uzatılmıştı. Yeni Teşvik Yasasıyla birlikte ne gibi gelişmeler yaşanacağı ise ilerleyen günlerde belli olacak.