OSB’nin en önemli sorunun yol olduğunu ifade eden 1.OSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu, bazı toplantılarda 5 yıldan önce bitirilemez şeklindeki söylemlerin rahatsızlık verici olduğunu belirtti.
5 sene sonra bitecek bir yolun Düzce’ye faydası olmaz
Yirmibeşoğlu, “OSB yol sorunlarını geldiğimiz günden bu yana sürekli gündeme getirdik.   Yeni teşvik aldığımız bir döneme giriyoruz ve işin hemen yapılması taraftarıyız. Geçmişte yaptığımız toplantılarda bu konuda fikir alışverişleri yaptık. Bazı toplantılarda bugün başlarsa 5 yıldan önce bitemez şeklindeki söylemler son derece rahatsızlık verici. Yeni teşvik aldık ve bu işin bir önce hızlandırılması gerekiyorsa Düzce’deki kanaat önderleri kol kola vererek bir şekilde öncelikli hale getirmesi gerekiyor. 5 sene sonra bitecek bir yolun Düzce’ye faydası olmaz. Teşvik için gelen bir çok firma önce alt yapı ve yolu soruyorlar. Bizim şuan için en önemli sorunumuz yol olarak görülüyor. Yol bir tek OSB içi değil, Düzce’nin gelişimi için önemli.”dedi.
Yol olmazsa ciddi yatırımcıları çekemezsiniz
Yirmibeşoğlu, gelen yatırımcıların öncelikle yol ve alt yapı sorunlarına dikkat ettiğini söyledi.
“Yol olmazsa ciddi yatırımcıları çekemezsiniz.”  Diyen Yirmibeşoğlu,  Geçenlerde gelen bir firma OSB’yi gezdiğinde ilk dikkat ettiği yol oldu. Yol sorunu hal olmadan yatırım yapamayacaklarını ifade etti. Bu bizi de çok üzdü. Ciddi yatırımcılar buna çok dikkat ediyor. Çünkü bir yere yatırımcı çekeceksen öncelikle yol, alt yapı ve üst yapıları tamamlamanız gerekiyor.”şeklinde konuştu.
Yıllarca sıkıntı veren bir olaydı
Yirmibeşoğlu, D-100’ün her iyi yanını imara açan çevre planını doğru bulduğunu ifade ederken bundan sonraki sanayileşmenin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Yirmibeşoğlu, “Çevre planlaması düzenlemesini çok doğru buluyorum. Yıllarca sıkıntı veren bir olaydı. Birçok sanayici resmi anlamda tapusunu alamıyordu. Bundan sonra D-100’ün her iki yanında daha dikkatli sanayileşme takip edilmeli.” Diye konuştu.
1. OSB’de 174 hektarlık boş alanımız var
1. OSB’de yüzde 70 oranında doluluk olduğuna dikkat çeken Yirmibeşoğlu, işletmeye açılmayan arazilerin devrinin yapılması gerektiğini söyledi.
Yirmibeşoğlu, “1. OSB’de 174 hektarlık boş alanımız var. 29 firma tahsis edilmiş durumda şu anda yüzde 60-70 oranında dolulukla çalışıyoruz. 5084 sayılı teşvik kanunuyla bölgemiz yatırıma açıldı. Peşinden 2008 yılında gelen global kriz bazı firmaların üretime ara vermiş durumdaydı. Şuan geri kalan arazilerimiz için belli süreler tanındı bu da yılsonunda bitiyor. İşletmeye açılmayan arazilerin mutlaka devirleri yapılmalı. Ancak tapusu olanlar için herhangi bir yaptırımı yok. Tapusu olanlar, buraları ancak kiraya verebilir, satabilir ya da kendisi işletebilir bizim yapabileceğimiz bir şey yok.” Dedi.
Yirmibeşoğlu, Duraklar köyü halkının önceki gün yağan şiddetli yağmurla organize sanayi bölgesinden gelen atıkların kanalları tıkadığı şeklindeki iddialarına da cevap verdi.
Bu iddialar yersiz

 “Bu iddialar yersiz. Daha önce de zaman zaman  bölgede ani yağışlar ve su baskınları gördük. Bunları atık sulara bağlamak doğru değil. Biz zaten atık sularımızı kanalizasyon hattıyla Düzce arıtma tesisine gönderiyoruz. Bunu biraz kulaktan dolma ve fısıltı gazetesi gibi insanların bilmeden konuştuklarını düşünüyorum.”diyerek iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Haber; S. KAŞKIR