Son dönemde gelen yem ve akaryakıt zamları ile girdi maliyetlerinin yükselmesi, kırmızı ve beyaz et fiyatlarını, değim yerindeyse uçurdu. Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde yükselişe geçen kırmızı ve beyaz et fiyatlarına gelen zamların önüne geçilemezken, sektör temsilcileri Ramazan ayına kadar yeni bir zam beklentisi içerisine girdi.

Düzce’de bugün itibari ile dana kıymanın kilogram fiyatı 105 – 110 TL arasında satılırken, Dana Kuşbaşının kilogram fiyatı ise 130 TL’yi buldu. Beyaz ette ise fiyatlar yükselişini sürdürürken, bütün tavuk fiyatı 35 TL’ye ulaştı.

Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kırmızı ve beyaz etteki artışı Öncü Haber mikrofonuna değerlendiren, Düzce’nin sektördeki önde gelen firması Olgun Kırmızı – Beyaz Yönetim Kurulu Başkanı Okan Acar,  Ramazan ayı öncesinde kırmızı ve beyaz et fiyatlarında yeni bir zam beklediklerini ifade etti.

“Maliyetler arttıkça, fiyatlarda artıyor”

Özellikle beyaz et fiyatlarına son bir buçuk ayda yüzde 50 oranında zam yapıldığının altını çizen Acar, “Kırmızı ve beyaz et fiyatları sizin de bildiğiniz gibi, bu aralar üst üste zamlarla artmaya başladı. Öyle tahmin ediyorum; önümüzdeki zamanlarda da artmaya devam edecek. Şöyle diyebilirim yani on günde bir beyaz ete yüzde 10 oranında zam geliyor. Bunun tabii yakıtla, maliyetlerle yem hammaddelerinin, fiyatlarının yükselmesine bağlıyorlar. Bence yani bir yerde haklılar firmalar da. Kırmızı ette aynı şekilde, tabii yem yedikleri için hayvanlar, maliyetler artıyor. Kırmızı ette de beyaz ette de son bir, bir buçuk ayda yaklaşık yüzde 40, yüzde 50 ye yakın zam geldi. Ramazanda da bir miktar zam gelmesini bekliyoruz” dedi.

“Bir kilo alan, yarım kilo alıyor”

Kırmızı ve beyaz et fiyatlarının artması ile tüketicilerin et ihtiyaçlarını 1 kilo yerine yarım kilo alarak karşılamaya çalıştığını vurgulayan Acar, “Yani tabii insanlar tepki gösteriyor, kolay değil yani bir insan neredeyse bir günlük yevmiyesini kuşbaşı ya verecek, ama nihayetinde tabii bu kırmızı eti yetiştirenlerde bizim müşterimiz sayılır, vatandaş olarak. O da diyor ki bu yemin çuvalı 300-350 TL oldu. Bizim şimdi 1 buçuk ay önce 70 TL’den aldığımız karkas bugün 85-90 TL oldu ve 85 TL’den aşağı karkas, üreticiyi kurtarmıyor. Onun da maliyeti var, yem fiyatları yükseldiği için. Yani müşteri tepki gösteriyor haklı olarak, ama yapacak bir şey yok artık. 1 kilo alan yarım kilo alıyor, yarım kilo alan 300 gram alıyor, bütçelerine göre artık.  Gelen müşteri sayımızda bir düşme yok insanlar geliyor, ama satılan miktarda düşme var. Demin de söylediğim gibi 1 kilo alan yarım kilo alıyor. Yani belki kıyma alıp 1 kilo köfte yapmıyor da işte yarım kilo alıp yemeğin içine katıyor. Bir şekilde ihtiyacını damak tadını o şekilde gideriyor” diye konuştu.