Asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren görüşmeler bugün başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve TİSK başkanlarıyla görüşecek.

"ÇALIŞANLARI MEMNUN EDECEK BİR RAKAM ÇIKMA İHTİMALİ YÜKSEK"

2022 yılının ocak ayında asgari ücrete tarihin en yüksek artışı yapıldı. Yaklaşık yüzde 50 zamla çalışanın maaşı 4 bin 253 liraya yükseltildi. Temmuzda da asgari ücret yüzde 30 arttı. Ücret net 5 bin 500 liraya çıktı.

GEÇEN YIL ARALIK AYININ İKİNCİ HAFTASI AÇIKLANMIŞTI

Asgari ücret görüşmelerinin normal takvime göre aralık ayının sonunda bitmesi ve rakamın bu tarihten sonra açıklanması bekleniyor. Ancak geçen sene erkenden bitirilen görüşmelerden sonra aralık ayının ikinci haftasında rakam ilan edilmişti. Bu sene de benzer bir tablo ortaya çıkabileceği ihtimali güçlü görülüyor.

ÖĞLE SAATLERİNDE BİR ARAYA GELECEK

Bu kapsamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün Çalışma Bakanı Vedat Bilgin eşliğinde TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un katılımıyla toplanacak. Saat 14.00'da başlayacak toplantıda yeni ücretler için çalışma takvimi de belirlenecek.

8 BİN TL'NİN ALTINA İHTİMAL VERİLMİYOR

İşçi ve işveren asgari ücret beklentilerini dile getirmeye başlarken pazarlık masasında net 8-10 bin lira ön plana çıkıyor. İş dünyası enflasyonun üzerinde refah payı olan bir artış istiyor. Ancak komisyon toplantısı öncesi kulislerde konuşulanlara göre, komisyon öncesinde de taraflar arasında diyaloglar yaşandığı öğrenildi. Bu gelişme milyonları daha da heyecanlandırırken dev şirketlerin yüzde 50'lik zam oranına ise sıcak yaklaştığı belirtiliyor.

Şu anda 5 bin 500 TL olan asgari ücretin enflasyon beklentilerine göre yüzde 40 zamlanması durumunda 7 bin 700 TL, işverenin beklentisine göre ise yüzde 50'lik artışla 8 bin 250 TL'ye çıkması öngörülüyor. Ancak yeni ücretin 8 bin liranın altında olmayacağı ise neredeyse kesin.

"YAPILACAK ZAM HAYALİ DEĞİL GERÇEKÇİ BİR RAKAM OLACAK"

Asgari ücret için yapılacak zammın hayali değil gerçekçi bir rakam olacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Dile getirilen birçok rakam var. İşletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız. Hayali değil gerçekçi bir rakam olacak. Çalışan maaşları yüzünden işletme kapısına kilit vuracak bir rakam olmayacak. Zam oranı çalışan ve işverenlerle yapılacak anketlerle belirlenecek" demişti.

İŞVERENE MALİYETİ 12 BİN LİRAYA YAKLAŞIYOR

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması ile işverenin maliyeti de yaklaşık 4 bin TL artmış olacak. Yüzde 5 SGK prim desteği ile birlikte bir işçinin toplam maliyeti yüzde 50 zam sonrası 11 bin 750 TL olacak.

İşverenlerden gelen açıklamalara bakıldığında ise bu rakamın asgari ücret için üst limit gibi göründüğü ifade ediliyor.

Editör – Ahmet Çelik