Maliye Bakanlığı, motorlu araç satışlarında Özel Tüketim Vergisi hesabında, en fazla %10 indirimi esas alacak. Bundan daha fazla indirim yapılsa bile Bakanlık, ÖTV matrahı %10 üzerinden belirleyecek.

Maliye Bakanlığının Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayınlandı. Bakanlık, araç satışlarında indirim oranı yüksek gösterilerek ÖTV matrahının aşındırıldığı gerekçesiyle matrah hesabında dikkate alınan indirim oranına sınır getirecek.

Tebliğde, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile motorlu araçların bulunduğu 2 sayılı listedeki mallardan alınacak verginin, mükellefin bu malları alış bedeli üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olmayacağının hükme bağlandığı anımsatıldı. Buna göre, ithalatçıların alış bedeli olarak, ithalatta hesaplanan KDV matrahı esas alınacak. Vergi alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, mükellefin malı teslim tarihine kadar malı mükellefe teslim eden tarafından % 10'a kadar yapılan indirimler alış bedelinden indirilecek.

Alış bedeli üzerinden yapılan indirimlerin de Vergi Usul Kanunu hükümleri kapsamında belgelendirilmesi gerekecek. Özel Tüketim Vergisi mükellefinin ithal ettiği malları tesliminde vergi hesaplaması halinde, ithal edilen malların alımına yapılan indirimler de belgelendirilecek.