Bolu ve Düzce’den sektör temsilcilerinin katılımıyla, Makine Sektör Toplantıları'nın ilki Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlendi. Toplantıya Düzce ve Bolu'dan toplam 17 firma temsilcisi katıldı.

Makine sektörü sıkıntılı

MARKA yetkilileri ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır’ın açılış konuşmalarının ardından, araştırma sonucu sektöre ilişkin elde edilen tespitler ve sorunlar hakkında MARKA Planlama ve Programlama Birimi Uzmanı Hülya Yorulmaz kısa bir bilgilendirme sunumu yaptı. Tespit edilen sorun ve ihtiyaçlara ilişkin bölgede sektör temsilcilerinin görüş ve önerileri alındı. Toplantıda, ara eleman ve nitelikli personel sıkıntısı, üniversite-sanayi işbirliğinde yaşanan aksaklıklar, mesleki yeterlilik düzenlemeleri, üretimde standardizasyon, teknoloji ve tasarım altyapı eksiklikleri ile sektörde ithal ikame alanları üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Vasıflı eleman büyük ihtiyaç

Makine sektöründe yaşanan kalifiye eleman ihtiyacı Düzce'deki ortak sorun olarak öne çıkıyor. Fabrikalardaki işçi alımlarında en sık karşılaşılan sorun olan deneyimsiz elemanlar, sanayici açısından sıkıntı olarak değerlendiriliyor. Vasıflı eleman bulmak isteyen sanayici, bu noktada büyük zorluk yaşıyor. Düzce'de sanayici ve işadamı kesimini temsil eden Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı araştırmalarda da işverenlerin nitelikli elemana artık altın değerinde baktığı vurgulanıyor. Düzce'deki sanayici ve işadamları çareyi işçileri yetiştirme yoluna gitmekte bulurken meslek okullarının yanı sıra işveren-devlet işbirliği ile farklı branşlarda atölyeler kurularak deneyimli elemanlar yetiştirmek çözüm önerisi olarak sunuluyor.

İş beğenmeme sorunu da var

Düzce'deki bir diğer sorun da iş beğenmeme... İŞKUR'a kayıtlı işsizlerde mesleksizlik kadar iş beğenmeme de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. İş beğenmeme konusunda devletin sosyal yardımlarının etkili olduğu belirtilirken kalifiye elemanlar açısıdan ise daha rahat iş isteme ya da ücreti tatmin edici bulmama iş bulamama sebebi olarak gösteriliyor.

İşçi alımlarına zam freni 

Özellikle tekstil ve ilgili iş kollarının önemli bir potansiyel oluşturması nedeniyle tekstil sektöründe sürekli bir eleman arayışı olan Düzce'de asgari ücrette yaşanan artışla alımların bıçak gibi kesildiği gelen duyumlar arasında yer alıyor. Çalışan sayısının çok olmasına bağlı olarak gündeme gelen işten çıkarımların da en fazla bu sektörde yaşandığı konuşuluyor.


Haber:C.ÜSTÜNER