Binlercesi Düzce’de olmak üzere Karadeniz bölgesinde 8 milyon insanın geçim kaynağı olan ‘yeşil altın’ fındıkta 2021 hasat dönemi sona erdi. 1 yıllık emeğini toplayan üreticilerden pazara fındık akışı hızlandı.

Öte yandan TMO’nun alıma başladığı 1 Eylül’den beri düşüş eğilimi gösteren fındık fiyatları dibi gördü. Düzce’de serbest piyasada 50 randıman kabuklu fındığın kilogram fiyatı 23 TL’ye kadar geriledi. Ürününü daha yüksek bir fiyattan satabilmek için bekleten çiftçiler ise bu gelişmenin ardından hüsrana uğradı.

TMO’NUN ALIMA BAŞLAMASIYLA DÜŞÜŞ DE BAŞLADI

Fındık fiyatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu levant kalite için 26.5, Giresun kalite için 27 TL’nin 3.5 TL kadar altına düşmüş oldu. Serbest piyasaya karşı piyasa yüksek tutması için devreye sokulan TMO’nun alıma başlaması piyasada ters etki yaptı. 1 Eylül öncesine kadar serbest piyasada 25 TL’ye kadar çıkan fındık fiyatları, TMO’nun müdahale alımına başlamasının ardından aşağı yönlü bir seyir göstermeye başladı.

SIKI KOŞULLAR ÜRETİCİYİ SERBEST PİYASAYA YÖNLENDİRDİ

Düşüşe TMO’nun alım için üreticiye sıkı koşulları şart koşması, ödemeyi 21 gün ileri atması ve kota uygulaması nedeniyle üreticinin elindeki ürünün tamamını almayarak bir kısmının zorunlu olarak tüccara gitmesi sebep oldu. Bu gelişmelerin ardından işçiye borçlu olan üretici okulların da açılmasıyla serbest piyasayı tercih etmek zorunda kaldı. Son dönemde yaşanan randevu ve ödeme sistemindeki aksaklıklar ve TMO’nun fındık alım hızını kesmesi fiyatların daha da aşağıya düşmesine neden oldu.

FERRERO BAZI TÜCCARLARDAN ALIMI DURDURDU

Fındık piyasasında tekel olan İtalyan Ferrero şirketi de TMO hamlesine karşılık olarak 1 Eylül’de alıma başlamış ve düşük fiyat politikası belirlemişti.  TMO’daki yavaşlama sert koşullar nedeniyle üretici serbest piyasaya yönelince Ferrero da daha önce fındık aldığı bazı tüccarlardan alımı durdurdu. Tüm bu gelişmelerle fındık fiyatları 23 TL’ye kadar gerilemiş oldu. TMO’nun işlevsel bir şekilde piyasaya müdahil olmaması durumunda fiyatların önümüzdeki günlerde daha da düşeceği öngörülüyor.

ÜRETİCİ TMO’NUN ROLÜNÜ İYİ OYNAMASINI İSTİYOR

Bir yıl boyunca fındık bahçesinde emek veren üretici piyasayı dengelemek için devreye sokulan TMO’nun rolünü iyi oynayarak görevini yapmasını ve fındık fiyatlarının yukarı yönlü bir ivme kazanarak Erdoğan'ın açıkladığı seviyelere ulaşmasını bekliyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN