Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, konfederasyon tarafından yapılan açlık, yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarına yer verildi.

Açıklamada, çalışanların ücret ve maaş gelirlerine yılbaşında yapılan zammın, birçok temel mal ve hizmetlerdeki fiyat artışı nedeniyle, özellikle dar ve sabit gelirli milyonlarca vatandaş açısından anlamını yitirdiği savunuldu.

2010 yılının ilk altı aylık döneminde brüt asgari ücretin yüzde 5,2 oranındaki artışla net 576,57 lira olarak belirlendiği hatırlatılan açıklamada, aylık net asgari ücretin 30 lira, düşük maaş almakta olan işçi ve esnaf emeklilerinin aylığının da 60 lira arttığı belirtildi.
Ocak ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık harcama tutarının 811,83 TL olarak hesaplandığı kaydedilen açıklamada, sadece gıda harcaması için altı ay öncesine göre 74 lira daha fazla harcama yapılması gerektiği ifade edildi.

2010 yılının ilk ayında ''insan onuruna yaraşır bir yaşama düzeyi'' için yapılması gereken harcama tutarının (yoksulluk sınırı) 2 bin 644,38 liraya yükseldiği, temel mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları nedeniyle çalışanların altı ay öncesine göre 240 lira daha fazla harcama yapmak durumunda olduğu kaydedildi. Açıklamada, ''Ücret-maaş artışları yapılan zamlarla geri alınmaktadır. Bir anlamda 'kaşık ile verilip kepçe ile alınan' bir ücret politikası ile çalışanların satın alma gücü daha da düşürülmekte ve yaşama koşulları ağırlaştırılmaktadır'' denildi.

Havaların soğumasıyla birlikte özellikle ocak ayının son haftasında meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın mutfak harcamasına ek yük getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, süt, yoğurt ve peynir grubundaki bütün ürünlerin fiyatlarında da ocak ayında artış görüldüğü belirtildi.