Vaka sayılarındaki artış ve bilim insanlarının yeni bir dalgayı işaret etmesi, Düzce esnaflarının arasında yeniden kapanma ve kısıtlama endişesine neden oldu.

1,5 yılı aşkın süren Covid-19 salgınında ayakta kalma mücadelesi veren kafe, kıraathane, lokanta, berber, kantinci, kırtasiyeci, halı saha, eğlence mekanları başta olmak üzere, tüm sektörlerdeki esnaf ve çalışanlar, yeniden kapanma tedirginliği yaşıyor.

Yapılandırmaya rağmen birikmiş borçları, kira, banka kredileri ve SGK primlerini ödeyemeyen iş kolları, yeni bir kapanmanın birçok esnafın bitmesi, tükenmesi anlamına geleceğini söylerken, aşılanmayan vatandaşları aşılanmaya ve kurallara uymaya davet ediyor.

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzceli esnaflar, şu değerlendirmelerde bulundular:

“Kısıtlamalar Türkiye’de adrese teslim geliyor”

Suat Cap: Kısıtlamaların olmaması için üstümüze düşen görevin yerine getirilmesi gerekiyor. Gerek aşı gerekse kurallara uyma şartıyla kısıtlamaların gelmemesi için elimizden geleni yapmamız gerektiğini düşünüyorum.  Aşı karşıtı olmak kişinin kendisine kalmış bir tercihtir. Mesela bugün hiç kimse kendi sağlığının kötüye gitmesini kimse istemez. Bende aşı olma taraftarı çok değildim ama ilk doz aşımı oldum ve ikinci doz aşım için gün bekliyorum. Ben burada esnafım aşı olmam gerektiği için aşılarımı oluyorum. Kişi hasta olduğunu kabul etmez.  Herkes sağlığından emin konuşur. Bende bir doz aşının yeterli olacağını düşündüm ama gerekirse iki ve üçüncü doz aşılarımı da olacağım.Kısıtlamalar geri gelirse biliyorsunuz ki ülkemizde kısıtlamalar adrese teslim geliyor. Şu şu işletmeler açık, şu şu işletmeler kapalı şeklinde kısıtlamalar uygulanıyor. Biz kapalıydık pandemi süresince, şans oyunları olduğu için pek dikkate alınmadı. Sonuçta biz pille yaşadığımız için bizim geçim sıkıntımız yok. Kısıtlamalar yine adrese teslim gelirse, yine o sıkıntı olur bizim için. Eyer kapanacaksa yirmi gün veya bir ay kapatalım şayet bu iş düzelecekse biz esnaf olarak buna varız. Bu taşın altına elimizi koyarız ama işte şu kısım açık şu kısım kapalı derlerse o kötü oluyor. Maddi açıdan sıkıntıya giriyoruz, elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerimiz devam ediyor kısıtlama zamanında bunlar ödenecek. Her hangi bir destek alamıyoruz bu şekilde olacaksa çok üzülürüz. Kısıtlamalar olacaksa da bu şekilde olmamasını temenni ediyoruz.”

“Kısıtlama gelirse bir çok esnaf dükkanını bu sefer kapatır”

Hayri Tütüncü: Düzce’de on senedir aktarlık yapmaktayız, baharat işleriyle uğraşmaktayım. Kısıtlamalar tüm Düzce esnafı için zor bir durum. Çünkü budan önceki kısıtlamalarda esnaf ciddi bir anlamda çalkantı yaşadı. Bu süreç işçi içinde işveren içinde zor bir süreç oldu.  Pandemi süresi boyunca bu kurallara uymamız lazım. Maske, mesafe, temizlik kurallarına herkesin uyması gerekiyor. Bu süreçte bunlar düzenli uygulandığı zaman esnafta rahat bir nefes alacaktır ve tüm Türkiye olarak bu virüsten kurtulmuş olacağız.  Aşı karşıtı olan insanlar var. Biz esnaflar aşıya hiçbir zaman karşı çıkmadık. Sonuçta herkesin bu aşıyı olması gerekiyor. Aşıya pozitif yaklaşanlar kadar negatif yaklaşanlarda oluyor. Ölümler oluyor, üzücü haberler alıyoruz, bu haberlerle onlarında inşallah fikirleri değişir aşıya destek olurlar. Düzce esnafı olarak bu konuyu iyi karşılamıyoruz. Eğer kısıtlamaya gidilirse, ciddi anlamda birçok esnaf dükkânını kapatmaya kadar gidebilir. Yeni bir kısıtlama kararını Düzce esnafı kaldıramaz. Büyük işletmeler olduğu kadar küçük işletmelerde var.  Küçük işletmeler geçim mücadelesi veriyor. Esnaf bir badire atlattı bir badire daha kaldıramaz. Esnafın çoğu ya devlete borçlu ya da toptancısına borçlu, bu yüzden esnaf bir kapanma daha kaldıramaz çünkü esnaf daha yeni yeni kendini kalkındırmaya başladı. Bir kapanma kararı daha esnaf için kolay olmayacağını düşünüyorum.

“Yeni bir kısıtlamam esnaf adına ağır bir yük olur”

Cihan Uygur: Yeni getirilecek bir kısıtlama daha esnaf adına çok ağır bir yük olur. Geçtiğimiz kapanmalarda zaten çok büyük sıkıntılar yaşadık. İnşallah kapanma olursa bile önceden yaşadığımız sıkıntıları bir daha yaşamayız. Esnafın kapanmadan gelen bir yorgunluğu var, bir kapanma daha kaldıramaz. Son zamanlarda maviye dönüşler çoğaldı. Halkımızdan ricamız bu başarımızı elde tutarak kapanmalara engel olmak olacak.

“Herkes üzerine düşen görevi yapacak”

İsa Kesici: Herkes üzerine düşen görevi yapacak. Ben atmış yaşıma giriyorum ikinci aşımı oldum, bugünlerde üçüncü aşımı bekliyorum. Tabii insanlar bu tür şeyleri takip ederlerse biran önce bu virüsten kurtuluruz.  Tekrardan bir kısıtlama gelirse, başa gelen çekilir deyip kapatacağız başka yapacak bir şeyimiz yok. Devlet esnafı keyfinden kapatmıyor belli ki ihtiyaç duyuluyor. İlla ki halkın yararına kapatıyor. Bir kapanma kararı gelirse başımıza geleni çekeceğiz.

HABER: Savaş ARI