Fındıkta hasat dönemi yaklaşırken Düzce’de geçimini alın teri olan fındıktan sağlayan binlerce üretici, fındık fiyatlarının belirlenmesinde büyük öneme sahip olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın rekolte tahmini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı fiyatları merakla bekliyor.

BAKANLIĞIN TAHMİNİ İHRACATÇILARI KÜPLERE BİNDİRDİ

Bakanlığın Karadeniz illerinde yaptığı çalışmalar sonucu tespit ettiği rekolte tahminin 686 bin ton olduğunun henüz resmen açıklanmasa da öğrenilmesinin ardından üreticinin bir yıl boyunca alın teri döktüğü mahsulünü satın alıp yurtdışına dövizle pazarlayarak para kazanan ihracatçılar küplere bindi.

ASTRONOMİK TAHMİNLER PEŞ PEŞE GELDİ

Bakanlığının tahminin hatalı olduğunu söyleyerek düzeltilmesini isteyen ihracatçı birlikleri rekolte ve fiyat tespitinde üretici kadar ihracatçının da düşünülmesi gerektiğini savunmaya başladı. Öte yandan üreticinin 1 yıllık emeğini ucuza satın alıp yüksek fiyatlarla satmak isteyen ihracatçılardan peş peşe astronomik rekolte tahminleri gelmeye başladı.

ÖYLE BİR RAKAM AÇIKLADILAR Kİ…

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) 2021 yılı fındık rekoltesinin 815 bin ton olarak gerçekleşmesinin tahmin edildiği açıklandı. Türkiye tarihinde hiçbir zaman böyle bir rekoltenin gerçekleşmemiş olması ise emeğine göz dikilen üreticileri kızdırdı.

GÖREN ÇITAYI DAHA DA YÜKSEĞE ÇIKARDI

Akçakoca’da fındık fabrikası sahibi olan İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören ise çıtayı daha da yükseğe çıkararak bu seneki rekoltenin 818 bin tonu geçeceğini savundu.

Göz göre göre ihtimal dahilinde olmayan rakamlarla ürünü çok gösterip fiyatı düşürmeye çalışan fındıktaki ihracatçı lobisine Cumhuriyet Halk Partisi Akçakoca İlçe Başkanı Tuğrul Abanoz’dan çok sert tepki geldi.

“OTURDUĞUN YERDEN REKOLTE AÇIKLANMAZ”

Fındık fabrikası sahibi Gören’in tarihte görülmemiş fındık rekoltesi tahminin eleştiren Abanoz, yaptığı yazılı açıklamada, “Ali Haydar Gören kimdir? Akçakoca Doğancılar köyü mevkiinde NUTEKS ZİRAİ ÜRÜNLER GIDA PAZ. adıyla fındık fabrikası var. Bu büyüğümüz oturduğu yerden beri fındık rekoltesini 818 bin ton olarak açıkladı. Neden? Düşük gösterse az olanın fiyatı çok, çok olanın fiyatı az olacak. Bu hesap hiç şaşmaz.”cümleleriyle oynanmaya çalışan oyuna dikkat çekti.

Rekolte tahminin oturulan yerde tahmin edilemeyecek kadar mühim bir iş olduğunu kaydeden Abanoz, “Fındık rekoltesinin resmi olarak belirlenmesi için Tarım İl Müdürlüklerinin öncülüğünde Ziraat Odaları, TMO, Fiskobirlik, Fındık Borsaları, sanayici ve ihracatçı ve temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından yapılan kapsamlı bir çalışma sonucunda, fındık üreticisi her ilde ayrı ayrı rekolte tespitleri tüm katılımcıların imza altına alması sonucunda TARIM BAKANLIĞI yetkilileri tarafından kamuoyuna duyurulur. Rekolte tespit çalışmaları tüm komisyon üyelerinin tamamının katılımı ile yapılır. Biraz zahmetli bir iş gibi görünse de doğru sonuca ulaşılır.” ifadelerini kullandı.

“AYAK OYUNLARIYLA UĞRAŞACAĞINIZA ÜRETİCİYE HAK ETTİĞİNİ VERİN!”

Üreticinin emeğinden nemalanmak isteyenlere seslenen Abanoz, “Dememiz o ki. Siz kravatlı, takım elbiseli sevgili hemşehrimiz. ‘Üreticinin elinden fındığı nasıl ucuza alırım?’ diye her türlü ayak oyununa başvuruyorsanız, tavsiyem üreticinin ürettiği ürünün gerçek değerini vermek için uğraşın. Unutmayın üreticiyi küstürürseniz üretmeyi bırakır çiftçi. Dolayısıyla "Üretmeyen toplum, yok olmaya mahkûmdur." mesajı verdi.

HABER: Mehmet GÜNESEN