Yapılan son zamla birlikte, ekonomik buhrandan geçen esnaf ve vatandaşların elektrik faturaları yüksek gelmeye başlamıştı. Bu nedenle olumlu bir adım atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından, aylık enerji tüketimini 150’den 210 kilowatt’a çıkardıklarını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından açıkladığı elektrik faturası düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu'nun 31/01/2022 tarihli toplantısında; 31/12/2021 tarihli ve 10707 sayılı Kurul Kararı ile mesken alçak gerilim tek zamanlı abone grubu için faturaya esas günlük ortalama 5 kWh olarak belirlenen tüketim miktarının, 1/02/2022 tarihinden itibaren düzenlenecek faturalar için günlük ortalama 7 kWh olarak güncellenmesine karar verildiği belirtildi.

 DESOB Başkanı Mustafa Kayıkcı ise, aylık elektrik tüketiminde beklentilerinin en az 400 kilowatt olduğunu ve yapılan zammın yüzde 25’lere çekilmesini istediklerini belirtti. Yapılan elektrik zammının altından esnaf ve vatandaşların kalkamadığını savunan Kayıkcı, bu konuda yeni bir iyileştirme beklediklerini açıkladı.

“DESOB Genel Kurulunda yeniden aday olacağım”

Kayıkcı Öncü Haber mikrofonuna yaptığı açıklamada, mayıs ayında yapılacak olan DESOB Genel Kurulunda yeniden aday olacağını ifade ederek, “Odalarımızın Genel Kurulları devam ediyor. Tabii ki Ocak, Şubat Mart aylarında, bütün esnaf odalarımızın genel kurullarını yapacağız. Mayıs ayında da Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Kurulu olacak. Oda Başkanı seçilen arkadaşlarımızla belirli istişareler yapıyoruz. Bu istişareler sonucunda, tekrar bize görev vermek isteyip istemedikleri konusunda kanaat bizde oluşacak ki; ondan sonra tekrar aday olacağız. Şu anda sorarsanız, evet mayıs ayında yapılacak Odalar Birliği Genel Kurulunda yeniden aday olacağım, arkadaşlarımızın teveccühü bu yönde” dedi.  

“Elektrik zammı ile ilgili mutlaka yeni bir iyileştirme bekliyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan aylık enerji tüketiminin 150 kilowatt’an 210 kilowatt’a çıkarılması kararını da değerlendiren Kayıkcı, “Yapılan son zamlarla ilgili bu işte anormallik gerçekten var. Biz bu serzenişi sadece burada yapmıyoruz, Ankara’da da yaptık. Bizim elektrik zammı ile yaptığımız değerlendirmelerde en az 400 kilowatt alt taban olması lazım ve zammın yüzde 25’lere çekilmesini istiyoruz. Çünkü sebep şudur; devlet güçlüdür, devlet büyüktür. Gerçekten şu an bu zammın zamanı değil. Kış günü çok uzun süre karanlık var, ısı şimdi lazım oluyor. Bunu Ankara’da ilgililere ilettik, üzerinde çalışıyorlar. Ben inanıyorum ki bununla ilgili bir iyileştirme gelecektir, iyileştirme gelmek durumundadır. Yoksa bu iş, bu vaziyette gitmez. Bu konuda anlayış göstereceğimiz bir durum şu anda yok. Belki pandemiden daha çıkmadık bunun etkisi, belki bizler para kazanamıyoruz, bunun etkisi, şu anda paranın çok dönüp karlılığın düştüğünün etkisi. Belki bu iş mayıs ve haziran aylarında olmuş olsaydı, bu kadar dokunmazdı belki. Tamam anladık Türkiye’de bir yüzde 50 devalüasyon yapıldı, bu belli. Bu gerçekten bütün herkesi zorluyor. Biz bu serzenişlerimizi burada yaptık, bunları kabul etmemiz doğru değil. Bunu siyasi olarak, iktidarı, muhalefeti, yetkilisi, partili ve partisiz hiç fark etmez gerçekten çok büyük bir sıkıntı biz bunun altından kalkamıyoruz. Burada çok zorlanıyoruz, bu konuda mutlak iyileştirme bekliyoruz” diye konuştu.

HABER: Savaş ARI