Yaklaşık bir buçuk yıldır tüm dünyayı etkisi altına alın koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbir ve kısıtlama kararlarından dolayı uzun süredir kepenklerini açamayan esnaflar ekonomik anlamda zor bir süreç yaşadı. Biriken borç ve ödemelerden dolayı ne yapacağını düşünen esnaflar, 1 Haziran’da başlayan kontrollü normalleşme süreciyle dükkânlarını yeniden açmanın mutluğunu yaşadı.

Esnaf yaralarını sarmaya çalışırken 20 Haziran 2021 Pazar günü kutlanacak olan “Babalar Günü” için Düzceli esnaf tüm hazırladığı tamamladı. Yeni sezon ürünlerinden oluşan hediyeleri dükkânlarında sergilemeye başlayan esnaflar heyecan içinde müşterilerini beklemeye başladı.

Öncü Haber, ‘Babalar Günü’ öncesi Düzce’de giysi sektöründe faaliyet gösteren esnafının nabzını tutarak beklentilerini sordu. Esnafın ortak yanıtı ise “Herkes kendi esnafından alışveriş yapsın, Düzce esnafı kazansın. Küçük esnafa destek olsun” oldu.

“Hazırlıklarımızı yaptık müşterilerimizi bekliyoruz”

Babalar Günü’nün yaklaşması ile küçük de olsa bir hareketliliğin olduğunu kaydeden esnaf Osman İleli, “Durum o kadar da kötü değil. Fakat beklentimiz çok yüksek değil. Kontrollü normalleşmeyle birlikte vatandaşlarımız alışveriş yapmaya başladı. Biz de Babalar Günü hazırlıklarımızı yaptık müşterilerimizi bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 “Ekonomik olarak bu süreçte zorlanmadık”

Pandemi sürecinde ekonomik zorluk yaşanmadığını savunan Ayhan Dedeoğlu, “Öncelikle tüm babaların babalar gününü kutluyorum. Tüm babaları ve müşterilerimizi bekliyoruz. Ekonomik olarak bu süreçte çok zorlanmadık. Ben ekonomik bir sıkıntı olduğunu da düşünmüyorum. Pandemi dönemini de atlattık. Şu an satışlarımız Babalar Günü’nde son on yılın en iyisi durumunda. Fiyatlarımız ucuz zaten, babalar gününe özel çok çok ucuzladı.” diye konuştu.

 “Küçük esnafa destek olsun”

Yeni ürünler getirerek özel gün öncesi tüm hazırlıkları tamamladıklarını kaydeden esnaf Zafer Akyol, “Babalar gününden dolayı bir hareketlilik var. Hazırlıklarımızı tamamladık, malımızı tedarik ettik, her şeyimizi hazırladık müşterilerimizi bekliyoruz. Fiyatlarımızda ufak bir artış oldu tabii ki piyasa nezdinde, daha iyi olacak temennimiz bu yönde olacak. İşlerimiz şu anlık iyi, inşallah daha iyi olacak.” dedi. Vatandaşlara babalar günü için seslenen Akyol, “Herkes kendi esnafından alışveriş yapsın. Düzce esnafı kazansın, herkes küçük esnafa destek olsun demek istiyorum.” şeklinde konuştu.

“Kapalı kalmanın doğurduğu bir açık var”

Uzun kapanma döneminden sonra vatandaşın alışveriş için yoğun ilgi gösterdiğini ve Babalar Günü öncesi de hareketliliğin arttığını belirten esnaf Ömer Güler, “38 yıldan beri bu mesleği yapıyorum, esnafım. Babalar gününden dolayı bir hareketlilik var. Kapanmadan dolayı piyasa biraz acıkmış alışveriş yapmaya, normal olarak da işlerimiz açıldı. Kapanma dönemlerinde çok kapalı kaldık, bu kapalı kalmanın doğurduğu bir açık var. İnşallah bunu da zamanla kapatacağız. Aşılama günde 1 milyona yakın yapılıyormuş, bu da çok güzel bir haber. Keşke daha önceden yapabilseydik. Tüm babaların babalar günü kutlu olsun diyorum.” diye konuştu.

 “Yoğun bir şekilde çalışıyoruz”

Babalar Günü dolayısıyla işlerinde bir yoğunluk olduğunu aktaran esnaf Ömer Şerbetçi, “Babalar Günü’nden dolayı yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Diğer esnaflarda da bir yoğunluk var. Normalleşmeye geçtiğimizden beri işlerimizde bir yoğunluk vardı, biraz daha hareketlendi. Buradan vatandaşlarımıza şunları söylemek isterim, babalarımızın kıymetini bilmek gerekiyor. Onlar bizim için veli nimet.” dedi.

HABER: MUSTAFA KİLELİ