Düzce’deki fındık üretim alanlarında son 3 yıldan bu yana yoğun olarak verim ve kalite düşüklüğüne neden olan külleme hastalığının tekrar baş göstermemesi için sık sık toplantılarla bilgilendirilen üreticiler, uygulama için tarlalara girmeye hazırlanıyor. 2 yıldır fiyattan yana yüzü gülmeyen ve 2017 sezonuna umutları bağlayan fındıkçılara, Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu’ndan küllenmeye karşı önemli uyarılar geldi.

“Arıcılar uyarılmalı”
Fındık külleme hastalığı ile mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayan Kabaoğlu, “Üreticilerimizin hastalıkla mücadelede bazı hususlara özellikle dikkat etmesi ve ilaçlamaya başlamadan önce arılara zarar vermemek için arıcıların uyarılması gerekiyor. Üreticilerimizin fındık bahçelerini kontrol ederek geçen yıldan hastalık mevcutsa hastalığın çıkışına bakmaksızın koruyucu ilaçlarla mücadeleye başlanmalı, geçen yıllarda hastalık etmeni bahçede görülmemiş ise yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönemde hastalık kontrol edilmeli ve olası bulaşma durumunda hastalıkla mücadele edilmelidir. Hastalık görülen yerlerde mücadele edilmediği takdirde fındık ürününde verim ve kalite kayıplarıyla karşı karşıya kalınacaktır.” ifadelerini kullandı.

Mücadele yöntemleri
Fındık üreticilerin kabusu küllenme hastalığı ile mücadele yöntemleri ise şöyle aktarıldı:

Kültürel önlemler: Bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için ocak başına maksimum 5-6 dal bırakılarak budama yapılmalı; hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizliklerini sezon içinde en az 2 kez yapılmalı dip sürgünlerinin hem verim üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmalı hem de hastalığın bulaşması önlenmelidir.

Kimyasal önlemler: Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık ise yapraklar para büyüklüğüne geldiği dönemde yani çotanak bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanmalı, ilacın etki süresine göre 15-20 gün aralıklarda hasada kadar ilaçlamalara devam edilmelidir. Bitki Koruma Ürünü seçiminde 1. ve 2 ilaçlamayı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden tercih edilmeli, böylece hem külleme hastalığı baskı altına alınacak hem de Fındık Kozalak Akarı zararı önlemiş olacaktır. Diğer ilaçlamalarda ise ruhsatlı preparatlardan etki mekanizması ve kalıntı süresine dikkat edilerek ilaçlamalara devam edilmelidir. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık değilse hastalık görülür görülmez ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.