Türkiye'nin 60 yıllık rüyası için 2 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile süreci Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte koordineli bir şekilde yürüten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve 5 şirketin yönetim kurulu başkanlarının katılımıyla gerçekleşen imza töreninin ardından süreci hızlandırmak adına bakanlık nezdinde çalışmalar sürüyor.



"Üretilecek Modele Ortak Girişim Grubu Karar Verecek"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, satışa sunulması için 2021'i işaret ettiği yerli otomobil için Öncü Ana Haber'de açıklamalarda bulunan , Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Türkiye'nin Otomobili için uygulanacak prototipe ilişkin şöyle konuşmuştu:
 “Şirketler ile birlikte TÜBİTAK’ın elinde bulunan bütün çalışmaları, ortak girişim grubuna vereceğiz. Onlar değerlendirecek. Tabi biz şunu istemiyoruz; ‘Biz bir model tasarladık. Alın bunu satın demeyeceğiz.’ Ortak girişim grubu piyasada hangi segmentte otomobil satabilecekse onu tasarlayacaktır. Ortak girişim grubu bu konuda serbest olacak. Bu durum önümüzdeki günlerde belli olacak. Şuanda kullanılmayacak, çöpe atılacak’ diyenler var. Öyle bir şey yok ama ‘TÜBİTAK’taki modeli aynen devam ettirecek’ diye bir şey de yok. Ortak girişim grubu kendisi karar verecek.”



Bursa'ya Otomotiv Test Merkezi
Aynı bültende Bakan Özlü yer konusu için "ikinci 24 ayda bakacağımız bir konu" derken, pastadan payını almak isteyen iller "Türkiye'nin Otomobili"ni üretmek için sıraya girdi. Bakan Özlü tarafından yerli otomobil projesiyle eş zamanlı olarak yürütüleceği kaydedilen Otomotiv Test Merkezi Projesi için ise Bursa Yenişehir'de 4 bin 350 dönümlük arazi üzerine kurulacak merkez için düğmeye basıldı.
Bu gelişmeler ışığında yerli otomobilin Düzce'de üretilmesi için heyecanlı bekleyiş süredursun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Türkiye'nin 60 yıllık rüyası için araştırmalarını çeşitli ülkelerde sürdürüyor. Bakan Özlü son olarak Belarus'ta üretilen Geely marka otomobilin üretim ortaklarından Belgee firmasını ziyaret etti.



Belarus-Türkiye İnovasyon Forumu için Minsk’e giden Bakan Özlü, burada Türk ve Belarus firmalarıyla ikili görüşmeler yaparak, iş imkanlarını ve yeni iş birliği kanallarını değerlendirdi. Bakan Özlü, Belarus Cumhurbaşkanı Yardımcısı Viktor Lukashenko, Belarus Başkan Yardımcısı Vladimir Semashko, Belarus Sanayi Bakanı Vitaly Vovk ile de çeşitli görüşmeler yaptı. Belarus-Türkiye İnovasyon Forumu kapsamında Belarus'ta bulunan Bakan Özlü, "Türkiye'nin Otomobili Projesi" için de incelemelerde bulunarak ülkenin yerli otomobil markasının yetkililerinden bilgiler aldı.

Haber: G. TEMEL