Bankada açtırdığı hesabı unutanlar için son 16 günlük sürece girildi. Türkiye’de faaliyet gösteren bankalarda son 10 yılda unutulan hesaplar için hak sahipleri, 15 Haziran’a kadar ilgili bankalara başvurabilecek. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’na göre, bankalarda mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibince, en son işlem tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi bulunuyor. Zaman aşımına uğrayan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar, banka tarafından hak sahibine ulaşılamaması halinde, verilen ilanın ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) gelir kaydediliyor.


“Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zaman Aşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” gereğince söz konusu kıymetlere ilişkin listeler, bankalar tarafından kendi internet sitelerinde yayımlanırken eş zamanlı olarak da Fon’a gönderiliyor. Son işlem tarihi 2013 olup zaman aşımına uğrayan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar için süreç, bu yıl da 15 Haziran’da sona erecek.

 

Kapatmazsan ne olur?


Bankalardaki kullanılmayan hesaplarını kapatmayan müşterilerinden ise hesap işletim ücreti kesecek. Bu ücret bankadan bankaya değişse de aylık 3 TL’den başlıyor. Ancak uzun süre kapatılmayan hesaplarda hem faiz hem de haciz riski bulunuyor.


Zamanaşımı sorgusu


Türkiye Bankalar Birliği’nin internet sitesinde “zamanaşımı” sorgusu yapılabiliyor. 31 Mayıs tarihine kadar yapılabilecek bu sorgulamada 10 yıllık zaman aşımına uğrayacak hesaplar görülebiliyor. Ancak hesaplarda para varsa görülebiliyor. Eğer hesapta para yoksa yine hesap görüntülenemiyor. Ayrıca hesapta para varsa bunun zamanaşımı 10 yıl ancak hesapta para yoksa zamanaşımı olup olmadığı da belirsizliğini koruyor.

 

 

Haber;S.Kaşkır