Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni teşvik taslağı için, "Bölgesel düzenleme olsun ancak bana bu konuda çok şikâyet geliyor. Şehirler bazında özel çalışma yapın" diyerek bakanlara talimat verdiği öğrenildi.

Erdoğan'ın hazırlanan yeni teşvik yasasına itiraz ederek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) üyesi bakanların taslak üzerinde yeniden çalışmasını istediği bildirildi. EKK üyesi bakanların 1 Mart'ta Başbakan'a sundukları taslakta Türkiye 5 bölgeye ayrılıyor ve TÜİK'in yeni gelişmişlik endeksi teşvikte baz alınıyordu.

Alternatifli çalışmayı inceleyen ve EKK üyesi bakanları dinleyen Erdoğan'ın "İster 5 bölgeye, istiyorsanız 6 bölgeye ayırın ancak bölgesel teşvik konusunda son 2 yılda çok büyük sorunlar çıktı. Bana çok şikayet geldi. Bölgeleri tek tek il bazında ayrıntılı olarak çalışın. Düzce ile Sakarya Kocaeli aynı havuzun içinde olabilir mi”" dediği belirtildi.

TÜİK'in gelişmişlik endeksinin esas alınması konusunda da sıkıntılar bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun illerdeki gerçeklerle örtüşmediğini ifade etti. Erdoğan, aynı bölgelerde bulunan; İzmir ile Manisa'nın, Kayseri ile Yozgat'ın, Trabzon ile Rize'nin, Kahramanmaraş ile Gaziantep'in, Düzce il kocaeli’nin aynı teşvikten yararlanmasının adil olmayacağını, bu konuda şehir bazında mikro düzeyde özel bir çalışma yapılmasını istedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, teşvikleri il bazında görmek isteyen Başbakana, 81 il bazındaki çalışmayı hazırlayarak verdi.