Düzce’de dar gelirlilerin uzun süredir beklediği Halk Ekmek Büfelerinde mutlu sona gelindi. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın ilk ekmek zammının ardından gündeme taşıdığı, bunun üzerine ise Düzce Belediyesi’nin çalışma başlattığı Halk Ekmek Büfeleri, 1 Eylül tarihinden itibaren, 5 farklı noktada dar gelirlilere hizmet vermeye başlayacak.

Bugün Düzce Belediye Meclis Toplantı salonunda Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz arasında düzenlenen imza törenine STK temsilcileri ile AK Parti ve MHP Belediye Meclis Üyeleri katıldı.

“Halk ekmek fiyatlarını diğer illeri baz alarak belirledik”

İmza töreninde Konuşan Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden, Halk Ekmek büfelerinde satılacak ekmek fiyatlarını, diğer illerde satılan halk ekmek fiyatlarını baz alarak belirlediklerini kaydetti. Günden,  “Bu protokolle ilgili bayadır çalışıyoruz. Birçok formülü gözden geçirdik. Tabii bu denemelerin tamamı, Düzce halkını en uygun fiyata ekmeği nasıl verebiliriz üzerineydi. Sonunda fırıncılar odası sağ olsun, bütün fırıncı esnafı olarak biz bu protokolün altına imza atmaya hazırız dedi. Bizler de sayın bakanımızın bize verdiği yetki doğrultusunda bu minval üzere hareketlerimizi ve yolumuzu belirledik, protokolümüzü bu hale getirdik. İnşallah bugün de imzalar atılacak Düzce halkımızı ucuz ekmekle buluşturacağız. Diğer illerde konuyla alakalı yapılan çalışmaları inceledik en uygun modeli belirledik” dedi.

Korkmaz: “Biz Halk Ekmek olayını destekliyoruz”

İşçi maliyetlerini Düzce Belediyesi’nin karşıladığı için Halk Ekmek Büfelerine ucuz ekmek verdiklerini belirten Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz da, “Sayın Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum öncelikle. Biz fırıncılar odası olarak başladığı günden bu yana halk ekmek olayını destekliyoruz, Sayın Başkanımızla görüşüyoruz şartların nasıl olacağı konusunda. Sadece fırıncıların bu yükü kaldırabilecek durumu yoktu. Maliyetlerin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. İşçi maliyetini belediye karşıladığı için biz de ekmeği maliyetine veriyoruz” diye konuştu.

Özlü: “Bizim hedef kitlemiz, dar gelirliler”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise halk ekmek büfelerinde hedef kitlenin dar gelirli vatandaşlar olduğunu dile getirdi. Büfe sayısını ve bu büfelerde satılan ekmek sayısını önümüzdeki süreçte yükselteceklerinin altını çizen Başkan Özlü, “Halk ekmek konusu ilk gündeme geldiğinde, Düzce’deki fırıncılar ile görüştük, ciddi bir araştırma yaptık ve fırın kurmayı dahil düşündük. Biliyorsunuz bir şehrin dengeleri vardır, şehrin esnafı vardır, şehrin fakiri vardır. Bizim kurduğumuz model çok iyi bir model.  Düzce’de günlük 180- 200 bin ekmek satıldığını biliyoruz. Bizim hedef kitlemiz en fakir yüzde 10’dur. Yani ilk aşamada 5 büfede 10 bin ekmek olacak ve bu zamanla artacak. Ama nihai aşamada 20 bin ekmeği geçmeyeceğiz, çünkü bu şehrin dinamikleri var, bu şehrin esnafı var. Yani bizim hedef kitlemiz bir ekmeği alırken, ekmeğin fiyatını hesaplayacak kadar olan insanları hedefliyoruz. Bizim hedef kitlemiz o. Yoksa Düzce Belediyesi Düzceliler’in halk ekmek kullanmasını hedeflemiyoruz. İlk aşamada 5 büfe ile başlayacağız, bu 10 büfe yapacağız.  Daha sonra talep olursa Fırıncılar Odamız ile görüşeceğiz. Ben bu işi çok önemsiyorum. Sadece Düzce Belediyesi değil, Düzce Fırıncılar Odamız da bütçesi en düşük insanları dikkate alıyor. İlk aşamada 5 bin ekmek satışı ile başlayacağız Düzce’de sonraki aşamada bu rakamı 10 bine kadar yükselteceğiz. Ama 20 bin ekmeği geçmeyeceğiz. Çünkü Düzce’de 56 tane fırın var. Dolayısıyla inşallah 1 Eylül’den itibaren Düzce Belediyesi Halk Ekmek Büfelerinde ekmek satışlarına başlayacak. Ekmek şu anda 4 TL, halk ekmek büfelerinde ise 3 TL olacak. Her zaman piyasaya göre yüzde 25 daha ucuz olacak. Bu fiyatlar diyelim ki Fırıncılar Odası ekmek fiyatlarında bir değişiklik yaptı, bu değişiklik otomatik olarak Halk Ekmek büfelerine de yansıyacak” şeklinde konuştu.

“Sadullah Bey’e teşekkür ediyorum”

Konuyu ilk gündeme getiren Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’a teşekkür eden Başkan Özlü, Halk Ekmek Büfelerinde ekmeğin yanında yüzde 25 indirimli simit ve poğaça da satılacağını ifade ederek,  “Bu büfelerde sadece ekmek değil, burada simit ve poğaça da olacak. Onlar da indirimli olacak. Yani simit diyelim ki dışarı da 4 TL ise, halk ekmek büfelerinde 3 lira olacak. Yine karşılıklı mutabakat ile  odamızla görüşerek bu büfelerde başka ürünler de daha ucuza ileri ki günlerde satmayı değerlendireceğiz. Ben özellikle Sadullah Ünsal’a teşekkür etmek istiyorum. Sadullah Ünsal bir programda bana sordu ve ilk halk ekmek konusu o programda gündeme geldi. Ben Sadullah Beye teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ünsal’dan Korkmaz’a: “Bu imzayı gönüllü mü attınız, zorla mı attınız”

İmza töreninin sonunda söz alarak Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz’a “Sayın Başkanım siz bu halk ekmek işine ilk başta çok tepki veriyordunuz. Şimdi bu süreç nasıl gelişti, bu imzayı gönüllü mü attınız, zorla mı attınız? Sorusunu yönelten Ünsal’a Korkmaz, “Ben hiçbir zaman karşı çıkmadım. Yalnız şu vardı; Sayın Bakanımız biliyor, sadece uygulamasının yanlış olduğunu söylemiştik. Biz başladığımız günden bu güne bu şekilde olursa bu iş fırıncımızı bozmaz, fırıncımızı batırmaz, fırıncının tamamı sadece bu ekmeği versin istiyorduk” cevabını verdi.